Piškoty: (cca 2,5 plechu piškotů)
- hladká mouka 90 g
- třtinový cukr 80 g
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- moučkový cukr (na posypání)
- vanilkové aroma pár kapek
Krém
- zakysaná smetana 400 g (2 kelímky)
- nízkotučný tvaroh 250 g (1 vanička)
- moučkový cukr 2 lžíce
- jahody (čerstvé) cca 100 g
- borůvky cca 120 g
- máta (na dozdobení)
- piškoty 30 kusů
- sedmikrásky (na dozdobení)
Postup přípravy
- Piškoty: Plechy vyložte pečicím papírem a předehřejte horkovzdušnou troubu na 165 °C. Bílky vyšlehejte do nepříliš pevného sněhu a za stálého šlehání (snižte otáčky) přisypávejte třtinový cukr.
- Šlehejte do té doby, dokud nemáte tuhý lesklý sníh. Vmíchejte pár kapek vanilkové esence. V malé misce prošlehejte žloutky (stačí vidličkou) a opatrně je vmíchejte do sněhu.
- Mouku smíchanou se škrobem zamíchejte do sněhovo-žloutkové části těsta. Těstem naplňte jednorázový cukrářský sáček a ustřihněte mu 0,5 cm špičku. Na plechu tvořte proužky (v dostatečné vzdálenosti od sebe), které posypte cukrem moučka. Pečte přibližně 15 minut nebo dokud nezezlátnou.
- Krém: Použijte nejlépe formu o průměru 21 cm (vysokou 4 cm). Umyjte borůvky a jahody, které očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Smetanu s tvarohem lehce prošlehejte společně s cukrem.
- Piškoty vyložte dno mísy a potřete vrstvou krému. Na krém poklaďte plátky jahod a borůvky. Na ovoce dejte opět tenkou vrstvu krému (aby se piškoty od ovoce nerozmočily).
- Na tuto vrstvu krému opět poklaďte piškoty a na ně zbytek krému. Ozdobte ovocem, mátou, meduňkou nebo jedlými květy dle fantazie a nechte 2 hodiny odležet v lednici.