Suroviny
- hladká mouka 280 g (2 hrnky)
- cukr krupice 160 g (3/4 hrnku)
- kypřicí prášek do perníku 1 sáček
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 120 ml (1/2 hrnku)
- mléko 120 ml (1/2 hrnku)
- švestková povidla 1 lžíce
- med 1 lžíce
- kakao 2 lžíce
- sušené švestky ((předem namočené do rumu nebo čaje))
- cukr krystal (na posypání)
Švestky uvnitř jsou příjemným překvapením, ale klíčovým trikem je přídavek povidel do perníkového těsta!
Postup přípravy
- Všechny přísady kromě švestek promíchejte v míse. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do každého důlku formy na muffiny (důlky můžete vyložit papírovými košíčky nebo kolečky pečicího papíru tak, aby přečnívaly) vlijte trochu těsta, vložte švestku a zalijte zbylým těstem, asi do dvou třetin výšky důlku. Posypte cukrem a pečte asi 20 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto už propečené (na špejli by neměly ulpět vlhké drobky). Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku k dochladnutí.