Suroviny
- vepřové maso 1 kg
- sádlo 2 lžíce
- cibule
- česnek 8
- sůl 1 lžička
- sádlo 1 lžíce
- grilovací koření 2 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
Maso rozdělíme na 5 stejných kusů, osolíme a obalíme v mouce smíchané s grilovacím kořením. Připravíme si pekáček se sádlem a na kolečka pokrájenou cibulí. Na cibuli položíme kusy masa a posypeme kmínem. Pro hustší omáčku můžeme mezi maso vsypat lžíci hladké mouky. Zalijeme vodou do půlky výšky masa. Přiklopímevíkem a pečeme 55 minut při 200 stupních Celsia. Potom víko odkryjeme, teplotu snížíme na 175 stupňů Celsia a dopékáme a současně přeléváme výpekem cca 25–30 minut.
Brambory oloupeme, pokrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření slijeme vodu, brambory prošťoucháme a vlijeme smetanu. Mezitím si na pánvi osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Tu společně s nadrobno nakrájenou zelenou cibulovou natí vmícháme do brambor a opět lehce prošťoucháme. Před podáním posypeme pažitkou.
Hlavní chod
Pečené vepřové maso se šťouchanými bramborami
Ingredience:
1 kg vepřového plecka2 lžíce sádla1 ½ středně velké cibule8 stroužků česneku1–2 lžičky soli1 lžička kmínu vcelku2 lžičky grilovacího koření2–3 lžíce hladké mouky1,5 kg brambor150 ml 30% smetany1 menší cibule2 mladé cibulové natě2–3 lžičky soli dle chuti1 lžíce sádla