Bramborový knedlík
- brambory 500 g
- mouka 50 g
- dětská krupička 50 g
Houskový knedlík
- mléko 100 ml
Bramborový knedlík
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Krůtí porce omyjeme, odblaníme, posolíme, pokmínujeme a dáme je na troše oleje nebo másla péct do trouby. Občas podlijeme a zkontrolujeme. Zatímco se maso peče, uděláme si dva druhy knedlíků a dva druhy zelí.
2. Oba hlávky červeného i bílého zelí si kromě košťáli, který vyhodíme, nakrájíme a dáme vařit do okmínované a osolené vody. Vedle si uděláme cibulovou jíšku, a když je zelí měkké, tak je zahustíme. Dochutíme cukrem, octem a solí, jak to máme rádi.
3. Z uvedených surovin na knedlíky si smícháme těsto, které necháme vykynout. Po hodině vytvoříme jednu nebo dvě šišky, které vaříme v lehce osolené vodě, nebo o něco déle na páře.
4. Půl kila brambor si uvaříme nejlépe den předem. Brambory nastrouháme nebo protlačíme a z mouky, krupice a vejce uděláme bramborové těsto, které by nemělo dlouho stát, jinak zřídne. Uhněteme šišku, kterou vaříme dvacet minut. Podáváme s krůtí pečínkou, barevným zelím a vypečenou šťávou.