Postup přípravy
- Kachnu důkladně prosolíme a potřeme medem. Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Omyté hrušky rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Tři půlky hrušek vložíme do kachny. Přidáme tymián, rozmarýn i hřebíček a kachnu důkladně zašijeme.
- Na dno olejem lehce vymazaného pekáče nasypeme cibuli, rozhodíme pepř a položíme kachnu. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30 minut na 160 °C. Pak kachnu podlijeme trochou vody a pečeme 30 minut na 150 °C.
- Po hodině pečení přidáme zbytek hrušek nakrájených na osminky i hřebíček a pečeme dalších 45 minut. Pak pekáč odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C, kachnu potřeme medem a za občasného podlévání výpekem kachnu dopečeme dozlatova.
Autor receptu: Zdeňka Hanušová