Fantastická polévka, které dodá nezaměnitelnou chuť pečená zelenina a skvělou strukturu opražené nasekané ořechy s jarní cibulkou.
4 porce
60 minut
Suroviny
červené papriky – kapie
750 g
chilli paprička habanero (nemusí být)
1 ks
čerstvá rajčata
500 g
Lilek
200 g
Cibule
150 g
voda nebo zeleninový vývar
300 ml
Česnek
2–3 stroužky
Máslo
100 g
kešu oříšky
200 g
jarní cibulka
100 g
sladká mletá paprika
5 g
Tymián
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.
Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájejte jarní cibulku. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.
Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a vhoďte do základu polévky. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém.
Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.