Suroviny
- pepř
- vepřová papenka 1 kg
- dijónská hořčice 1 lžíc
- sůl
- javorový sirup 3 lžíce
- brambory 800 g
- slunečnicový olej 3 lžíce
- hranolky 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- máslo 100 g
Postup přípravy
Panenku nakrájíme na pět stejně širokých špalíčků, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a javorovým sirupem, dáme odležet do chladu.
Brambory nakrájíme na plátky (nedořezáváme až do konce, ať brambora drží vcelku), osolíme a opepřeme, vložíme do pekáče. Brambory pokapeme olejem a v troubě vyhřáté na 190 stupňů pečeme dozlatova.
Hrušky nakrájíme na plátky a zakápneme je citronovou šťávou. V pánvi zahřejeme kousek másla, přidáme zbytek javorového sirupu, vložíme hrušky a podusíme je.
Panenku vložíme do olejem vymazané a vyhřáté pánve s kovovou rukojetí a opečeme ze všech stran. Pak pánev vložíme do trouby a dopečeme osm minut při 180 stupních. Poté maso necháme odpočinout a podáváme s hruškami a pečenými bramborami.