Postup přípravy
Dáme si vařit vodu, do níž dáme celé brambory ve slupce
Vaříme je, ale nesmí být rozvařené
Až vychladnou, ostrouháme je a uděláme na pánvičce cibuli a slaninu na kostičky – restujeme dozlatova a smícháme s bramborami
Osolíme
Potom nakrájíme panenku na plátky asi 5 cm
Osolíme, opepříme, orestujeme na pánvičce 3 minuty, potom obalíme ve slanině a dáme na 20 minut do trouby
Do 0,5 l vody dáme vařit oprané švestky spolu se švestkovými povidly
Přidáme kousek skořice, hřebíček, sůl cukr, kousíček citronové kůry, zahustíme máslovou jíškou, přidáme vývar z uzeného masa, šťávu z citronu a znovu povaříme
Nakonec hustou omáčku zjemníme smetanou, ale už nevaříme
Do osolené vody dáme oloupaný chřest, vaříme 15–20 min
Chřest svážeme do slaniny a podáváme
Hlavní chod
Panenka s chřestem a slaninou, pyramidky a švestková omáčka
Ingredience:
1,5 brambory20 dkg slaninycibulepanenka pro 5 osobchřest8 dkg švestkovýchpovidel4 dkg sušených švestek4 dkg švestek kompotovaných nebo čerstvých4 dkg hladké mouky5 dkg máslasůlskořicevývar z uzeného masahřebíčekcitronová kůra2 dl smetany