Suroviny
- rýže 15 hrst
- hovězí vývar 1 l
- parmezán 50 g
- máslo kus
- šafrán
- bílé suché víno 1 sklenka
- telecí ossobuco 5 plátek
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- citron 1 ks
- česnek 1 stroužek
- hladká mouka 1 lžíce
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Plátky telecího masa na kraji ořízneme, osolíme a opepříme z obou stran, poprášíme moukou. Poté je rychle osmahneme na rozpáleném oleji z obou stran, a když se maso zatáhne a pustí šťávu, podlijeme je bílým vínem. Dusíme bez přikrytí asi hodinu a půl, občas podléváme vývarem.
Gremolata: Mezitím si připravíme směs z citronové kůry, nasekané petrželky a prolisovaného česneku. Když je maso měkké, přidáme k ní tuto směs a ještě povaříme asi pět minut.
Risotto: Na rozpáleném oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme rýži, kterou necháme zesklovatět. Podlijeme vývarem tak, aby byla rýže jen ponořená, nesmí v něm plavat. Vsypeme lžičku šafránu, promícháme a necháme mírně bublat. Postupně, jak se rýže vyvařuje, přidáváme po malých naběračkách vývar. Asi po 17 - 20 minutách stáhneme s ohně, rýže musí být kompaktní a al dente. Vmícháme lžíci másla a pár hrsti strouhaného parmazánu, vše dobře promícháme.
Servírujeme: Na talíř rozprostřeme risotto a doprostřed maso s trochoušťávy.