reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Nasi goreng
Autor: Kublanka.cz Nasi goreng

Nasi goreng

Hodnoceno: 8x
Tuto smaženou rýži původem z Indonésie si oblíbí především milovníci lehce pikantnějších pokrmů. Je to také skvělý způsob, jak zpracovat zbylou uvařenou rýži, pak je tahle dobrota hotová během chviličky.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Den předem podle návodu na obalu uvařte rýži. Do druhého dne ji uchovávejte v uzavíratelné nádobě, abyste zabránili jejímu oschnutí.
  2. V den přípravy nakrájejte salátovou okurku na silnější plátky, které dejte spolu s cukrem krupicí, rýžovým octem, šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z 1 limetky, solí a nakrájenými stonky koriandru do mísy, promíchejte a nechte odpočinout v lednici do podávání.
  3. Na kolečka nakrájenou šalotku osmahněte na slunečnicovém oleji dozlatova. Přebytečného oleje ji zbavte na papírové utěrce a ponechejte na podávání.
  4. Stonek citronové trávy naklepejte paličkou a nakrájejte najemno. Spolu s šalotkami, česnekem, chilli papričkami a 1 lžičkou krevetové pasty ji dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, můžete přidat 1–2 lžíce vody.
  5. Ve velké wok pánvi rozpalte 125 ml slunečnicového oleje, na kterém osmahněte kuřecí kousky dozlatova. Osmažené kuřecí kousky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Jakmile kuřecí maso mírně vychladne, natrhejte ho vidličkami na malé kousky.
  6. Zbylý olej s pánve slijte a v pánvi ponechejte pouze 2 lžíce, na kterém orestujte za stálého míchání šalotkovou pastu. Jakmile pasta mírně ztmavne a rozvoní se (2–3 minuty), shrňte ji na okraj pánve a do rozpálené pánve vlijte 2 prošlehaná vejce. Jakmile se vejce prosmaží (1–2 minuty), roztrhejte je na kusy a promíchejte s pastou. V tomto okamžiku do pánve přidejte uvařenou rýži a natrhané kuřecí maso. Nechte za stálého míchání restovat 3–4 minuty. Jako poslední vlijte do pánve kecap manis spolu se sójovou omáčkou a za stálého míchání nechte restovat poslední cca 3 minuty.
  7. Rýži podávejte s volskými oky, která usmažte na slunečnicovém oleji těsně před podáváním, usmaženou šalotkou, bird´s eye chilli, čerstvým koriandrem, nakrájenou jarní cibulkou a nakládanou okurkou. A dle chuti a odvahy dochuťte pálivou pastou sambal badjak.

Nasi goreng 2 Foto: Nasi goreng; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

reklama

Související témata: nasi goreng , rýže , Hlavní jídla , Asijská kuchyně

reklama