Suroviny
- rýže (dlouhozrnná) 360 g
- kuřecí prsa (bez kosti a kůže, na cca 4 kusy) 1 ks
- slunečnicový olej 125 ml (nebo 2 lžíce pro bezmasou variantu)
- vejce (prošlehaná) 2 ks
- sójová omáčka (sladká) 60 ml
- sójová omáčka (svetlá) 1 lžíce
- vejce (na podávání) 4 ks
- šalotka (nakrájená na kolečka) 1 ks
- chilli papričky (bird's eye) 1–2 ks
- koriandr (r)
Šalotková pasta
- šalotka (rozčtvrcená) 4 ks
- česnek 4 stroužky
- citronová tráva 1 výhonek
- krevetová pasta 1 lžička
- chilli papričky (bez semínek) 4 ks
Nakládaná okurka
- salátová okurka 1 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
- limetková šťáva (a kůra) 1 ks
- koriandr 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Den předem podle návodu na obalu uvařte rýži. Do druhého dne ji uchovávejte v uzavíratelné nádobě, abyste zabránili jejímu oschnutí.
- V den přípravy nakrájejte salátovou okurku na silnější plátky, které dejte spolu s cukrem krupicí, rýžovým octem, šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z 1 limetky, solí a nakrájenými stonky koriandru do mísy, promíchejte a nechte odpočinout v lednici do podávání.
- Na kolečka nakrájenou šalotku osmahněte na slunečnicovém oleji dozlatova. Přebytečného oleje ji zbavte na papírové utěrce a ponechejte na podávání.
- Stonek citronové trávy naklepejte paličkou a nakrájejte najemno. Spolu s šalotkami, česnekem, chilli papričkami a 1 lžičkou krevetové pasty ji dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, můžete přidat 1–2 lžíce vody.
- Ve velké wok pánvi rozpalte 125 ml slunečnicového oleje, na kterém osmahněte kuřecí kousky dozlatova. Osmažené kuřecí kousky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Jakmile kuřecí maso mírně vychladne, natrhejte ho vidličkami na malé kousky.
- Zbylý olej s pánve slijte a v pánvi ponechejte pouze 2 lžíce, na kterém orestujte za stálého míchání šalotkovou pastu. Jakmile pasta mírně ztmavne a rozvoní se (2–3 minuty), shrňte ji na okraj pánve a do rozpálené pánve vlijte 2 prošlehaná vejce. Jakmile se vejce prosmaží (1–2 minuty), roztrhejte je na kusy a promíchejte s pastou. V tomto okamžiku do pánve přidejte uvařenou rýži a natrhané kuřecí maso. Nechte za stálého míchání restovat 3–4 minuty. Jako poslední vlijte do pánve kecap manis spolu se sójovou omáčkou a za stálého míchání nechte restovat poslední cca 3 minuty.
- Rýži podávejte s volskými oky, která usmažte na slunečnicovém oleji těsně před podáváním, usmaženou šalotkou, bird´s eye chilli, čerstvým koriandrem, nakrájenou jarní cibulkou a nakládanou okurkou. A dle chuti a odvahy dochuťte pálivou pastou sambal badjak.