Suroviny
Postup přípravy
1. Srnčí maso očistíme, odblaníme, po vlákně prošpikujeme uzenou slaninou a potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme kořením na divočinu a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout.
2. V pekáčku si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a maso, které jsme si předem vyndali z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu, ze všech stran orestujeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, koření, podlijeme horkou vodou a vložíme do trouby, kde zpočátku pečeme při 200 stupních a dopékáme při 180 stupních i méně za občasného podlévání až tři hodiny. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
3. Z výpeku odstraníme bobkový list a kuličky celého koření a ponorným mixerem rozmixujeme zeleninu. Vínem naředíme šípkový džem, přidáme hladkou mouku, mletý bílý pepř a postupně přiléváme do výpeku, hustotu můžeme upravit smetanou. Necháme chvíli probublat, dochutíme např. cukrem, pár kapkami citronu apod.
4. Podáváme s houskovým knedlíkem, kam Jana místo pečiva přidává pro větší kyprost burizony. Patrně se příliš neliší od klasického knedlíku z pytlíku.