Suroviny
- pepř
- cibule 1 ks
- mrkev 6 ks
- zázvor 4 cm
- vývar 500 ml
- olivový olej 2 lžíce
- limetka 0.5 ks
- petrželová nať
- bílý jogurt 0.5 kelímek
- bílé pečivo
- sůl
Postup přípravy
Očištěnou mrkev nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, zázvor očistíme a nastrouháme nahrubo.
Do hrnce dáme olivový olej, přidáme cibuli, lehce orestujeme a přidáme mrkev, restujeme dále spolu, dokud cibulka nezměkne a mrkev trochu nezesvětlá.
Mezitím si bokem připravíme vývar, který vlijeme k mrkvi s cibulí, přidáme zázvor a pod pokličkou vaříme asi čtvrt hodiny, dokud mrkev nezměkne. "Hotovou" polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, přidáme šťávu z limetky (popř. přisolíme nebo připepříme) a vmícháme jogurt nebo smetanu. Podáváme s krutony orestovanými na másle nebo oleji.