Suroviny
- mrkev 700 g
- brambory 1
- cibule 1
- česnek 4 stroužky
- rostlinný olej 2-3 lžíce
- voda 1.5 l
- zázvor 3-4 cm
- červená chilli paprička 1
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana kelímek
Postup přípravy
Polévka
Mrkvový krém se zázvorem a chilli
Ingredience:
asi 700 g mrkve2 brambory1 cibule4 stroužky česnekuasi 2–3 lžíce rostlinného oleje1,5 l vodypodle chuti 3–4 cm zázvoru1 červenou chilli papričkusůl, čerstvě mletý pepřkelímek zakysané smetany k podávání
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno, česnek jemně nasekejte a oboje zpěňte na oleji. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a přidejte ji k lehce zlátnoucí cibuli, kde ji také nechte chvíli restovat. Mezitím oškrábejte a nakrájejte na kostičky brambory nebo batátu. I tu nakonec přidejte do hrnce, zalijte vodou asi 2 centimetry nad hranici zeleniny, přidejte polovinu nastrouhaného zázvoru a vařte asi 25 minut doměkka.Měkkou zeleninu ponorným mixérem rozmixujte na krém, dochuťte zbytkem zázvoru, solí, pepřem a jemně nasekanou chilli papričkou.