Těsto
- nasekané vlašské ořechy 100 g
- hladká mouka promíchaná se 3 lžičkami kypřicího prášku 350 g
- mletá skořice 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- přírodní cukr krupice 350 g
- hrozinky 175 g
- oškrábaná mrkev 250 g
- Slunečnicový olej 200 ml
- Vejce 4 ks
- Mléko 4 lžíce
Náplň
- plnotučný tvaroh (nebo mascarpone) 200 g
- pár kapek vanilkového extraktu
- moučkový cukr 2–3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte po stěnách i dnu dvojitou vrstvou pečicího papíru.
- Nechte si stranou pár vlašských ořechů na ozdobení a zbytek nadrobno nasekejte. Mouku, skořici a jedlou sodu smíchejte v míse. Vmíchejte cukr, hrozinky a nasekané ořechy. Mrkev nahrubo nastrouhejte a vmíchejte do suchých ingrediencí.
- Vyšlehejte dohromady slunečnicový olej, vejce a mléko. Nalijte směs do suchých ingrediencí a dobře promíchejte.
- Lžící přendejte těsto do připravené formy. Pečte na střední příčce trouby 1¼ – 1½ hodiny nebo dokud se těsto veprostřed nezvedne a po vytažení nezůstane zapíchnutá špejle čistá. Vyndejte dort z trouby a nechte ho chladnout ve formě asi 15 minut, pak ho vyndejte z formy a nechte úplně vystydnout.
- Měkký tvaroh dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladké hmoty. Všlehejte moučkový cukr a krémem potřete povrch dortu. Připravené ořechy nahrubo nasekejte a posypte jimi tvarohový krém. Dort uchovávejte v ledničce a zkonzumujte do dvou dnů. Před podáváním ho nechte dojít do pokojové teploty.
- PRIMA TIP: Připravíte-li si dort dopředu a budete ho mít v ledničce, ořechy na povrchu nejspíš navlhnou a změknou. Proto je lepší jimi dort ozdobit až před podáváním.