Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Mrkvový dort s citronovou polevou

6–8 porcí
do 2 hodin
Mrkvový dort s citronovou polevou
Mrkvový dort s citronovou polevou Autor: FOODLOVER.CZ
Tento dort si určitě zamilujete. Příprava je jednoduchá, mrkev dodá korpusu vláčnost a skvělou chuť, která se výborně snoubí s ořechy a voňavým kořením. Svěží poleva dodá dokonalý chuťový akcent.
Reklama

 

Mrkvánek je hned po Sachru můj nejoblíbenější dort. Baví mě na něm hned několik věcí – tak zaprvé mám pocit, že když jeho základní surovinou je mrkev a navíc část mouky nahrazuji celozrnnou, musí zákonitě být hrozně zdravý, a tudíž lze beztrestně sníst i více kusů denně. Druhý kladný bod mu dávám za to, že pokud jste alespoň trochu šikovní, prakticky ho nejde zkazit a ve výsledku vypadá hrozně dobře. Třetí bod získává jednoznačně za velkou oblibu u široké škály konzumentů (osobně otestováno). A ta chuť – kombinace vláčného mrkvového korpusu, ořechů, skořice spolu s citronovou polevou, prostě lahoda!

 

Komu se příčí strouhaná mrkev v těstě, osobně se můžu zaručit za to, že bude při konzumaci tak okouzlen, že na strouhanou mrkev ani nepomyslí. Já sama mám v sobě vybudovanou silnou nenávist ke školnímu mrkvovému salátu, nicméně tenhle dortík mám moc ráda.

Reklama

Postup

  1. Strouhanou mrkev, cukr, mouku, ořechy, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek dobře smícháme ve velké míse. Olej a vejce si lehce metličkou ušleháme vedle v menší misce (žádné velké šlehání). Smícháme sypkou hmotu s tekutou složkou a všechno dobře spojíme.
  2. Dortovou formu o průměru 22 cm buď vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vystřihneme pečicí papír podle tvaru formy a vyložíme jím dno. Těsto vlijeme do formy a pečeme lehce přes hodinu na 180 °C.
  3. V mezičase si připravíme kandovanou pomerančovou kůru na ozdobu. Na hrubém struhadle nastrouháme hoblinky z kůry jednoho pomeranče. Necháme chviličku (cca 3 minuty) povařit ve vodě se lžící cukru, scedíme a necháme dobře okapat.
  4. Upečený dort necháme úplně vychladnout, potom si připravíme citronovou polevu. Smícháme 150 g prosátého moučkové cukru s 2 lžícemi vařící vody a přidáme 1–2 lžíce citronové šťávy, všechno dobře spojíme. Konzistence musí být tak akorát hustá, ne beton, ale ne úplně tekoucí. Lze přidat více vody nebo šťávy.
  5. Dort se vám na povrchu zřejmě trochu „vyboulí“, takže je nejlepší ho seříznout – po obvodu ho naříznete nožem se zoubky, do řezu napresujete režnou nit a ukrojíte, jako když krájíte knedlíky. Potom je nejlepší dort obrátit seříznutou částí dolů a povrch máte krásně rovný a hladký. Na povrch nožem naneseme citronovou polevu a už jen ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou. Hotovo!
Reklama

Mrkvový dort s citronovou polevou Foto: FOODLOVER.CZ

Mrkvový dort s citronovou polevou. Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama