Masové fondue
- vepřové maso (Kýta) 250 g
- kuřecí prsa 250 g
- hovězí maso (Roštěnec) 250 g
- krůtí stehna 250 g
- vejce 4
- černé olivy (Nebo zelené) 10 - 20 ks
- cibule
- sezamová semínka
- kari koření
- čubrica
- chilli
- červená paprika
- drcený jalovec
- provensálské koření
- šalvěj Pár lístků
- rozmarýn
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- kmín
- mletá skořice
Omáčky k fondue
- majonéza 450 g
- bílý jogurt
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- citronová šťáva
- cukr krupice 1 lžíce
- tvaroh Čtvrtina balení
- česnek
- rajče (Rozsekané na kousky) Polovina
- tvrdý sýr 125g
- rajský protlak
- rozmarýn
- majoránka
- kurkuma
- petržel
Postup přípravy
Masové fondue:
- Jednotlivé druhy masa nakrájíme na malé kostičky max. 1x1 centimetr (důležité kvůli důkladnému propečení) dáme do jednotlivých misek.
- Ke každému druhu klepneme jedno vejce, přidáme sůl a pepř podle chuti.
- Takhle vytvoříme základ marinády, který je pro všechny druhy masa stejný.
- Kuřecí kari směs - přidáme koření kari, sezamové semínko, chilli
- Krůtí francouzská směs – přidáme provensálské koření, nasekaný rozmarýn a šalvěj
- Hovězí myslivecká směs – cibule nakrájená na větší kousky, jalovec, červená paprika a opět mletý pepř
- Vepřové nadivoko – olivy nakrájené na půlky, koření čubrica, špetka m. skořice, půl lžičky m. kmínu. Každou směs řádně promícháme a uložíme do chladu minimálně na 5 hodin.
- Dále vytvoříme omáčky.
Omáčky k fondue
- Smícháme celý jogurt a celou majonézu, přidáme sůl a pepř dle chuti. Takhle vytvoříme základ pro všechny druhy omáček. Rozdělíme na stejné 4 díly.
- Sýrová omáčka - do prvního dílu omáčky přidáme nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek, promícháme.
- Sladkokyselá omáčka – do dalšího dílu omáčky přidáme cukr a šťávu z citronu, půl lžičky kurkumy promícháme.
- Rajčatová omáčka - do 3 dílu omáčky přidáme nasekané rajče, rajský protlak dle chuti, promícháme.
- Bylinková omáčka – do posledního dílu přidáme nasekané bylinky a tvaroh, promícháme
Příprava fondue:
- Na fondue potřebujeme soupravu na přípravu fondue. Jsou buď elektrické nebo na principu lihového ohříváčku. My použijeme lihové.
- ¾ l olivového oleje na smažení
- chléb
- Do kotlíku nalijeme olej, rozpálíme na sporáku. Teplotu oleje poznáme podle kousku chleba, který vhodíme do oleje. Jakmile se začne smažit, postavím kotlík na lihový ohříváček.
- Jednotlivé kousky masa napichuji na vidličky, které jsou součástí soupravy a ponořím do oleje.
- Smažím asi půl min až minutu, dle druhu masa a podle chuti. Pak ještě horké namočím do omáčky a poté vložím na připravený kousek masa.
- Pomocí klasické vidličky stáhnu a mohu si připravit další kousek. Pozor!! Smažící vidličku nevkládám do úst, je žhavá.
Autor receptu: David Křivák