Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (velká, oloupaná a nahrubo nasekaná) 1 ks
- červená paprika (bez semínek a nahrubo nasekaná) 2 ks
- česnek (oloupaný a nasekaný) 2 stroužky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- harissa (chilli, česnek, koriandr, římský kmín, sůl, olivový olej) 2 lžíce
- loupaná rajčata 800 g
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
K servírování
- cizrna (z plechovky, odkapaná a propláchnutá) 400 g
- koriandr (čerstvé listy) 1 hrst
- pita chléb (rozpečený)
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli, papriky a česnek a smažte asi 10 minut, dokud vše nezměkne. Potom přidejte harrisa pastu, vařte asi minutu, potom rajčata a 600 ml horké vody, kterou předtím vypláchnete prázdné plechovky. Přiveďte do varu, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut pobublávat.
- Tyčovým mixérem polévku trochu rozmixujte. Potom přidejte citronovou kůru a šťávu.
- Rozehřejte trochu oleje na pánvi, vložte osušenou cizrnu a smažte ji několik minut, dokud nebude zlatá a křupavá. Potom ji vhoďte spolu s koriandrovými lístky do polévky.
- Podávejte s rozpečeným plackovým nebo pita chlebem.
- Tip: Když budete chtít polévku výživnější nebo hustší, přidejte 150 g uvařené basmati rýže.