Head
- cukr 1 hrnek
Zmrzlina
- med 8 lžíce
- ořech
Head
- vejce 2 ks
Postup přípravy
Nejdřív si upečeme makovec. Mák necháme alespoň hodinu namočený v mléce. V jedné míse smícháme olej, žloutky, cukr, přisypeme mouku s kypřicím práškem, mléko s mákem a nakonec lehce vmícháme dotuha vyšlehaný sníh z bílků. Dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi na 45 minut, pečeme v tukem vymazané a moukou vysypané dortové formě.
Skořicovou zmrzlinu si připravíme tak, že smícháme žloutky s medem a skořicí, bokem vyšleháme dotuha šlehačku a jemně vmícháme jogurt, poté spojíme všechny ingredience a nakonec posypeme malými kousky ořechů, uložíme do misky s víkem a dáme mrazit, občas promícháme, aby nám nevznikly krystalky.
Makovec přelijeme horkou polevou. Tu si uděláme tak, že ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přilijeme trošku smetany a zjemníme máslem. Makovec podáváme s kopečkem zmrzliny a domácí šlehačkou.