Na Fresh Festivalu v Praze jsem objevila stánek, který mě přilákal neuvěřitelně širokou nabídkou džemů a krémů. Zaujaly mě hlavně neotřelé kombinace chutí, a proto jsem požádala majitelku značky paní Olgu Horákovou, aby mi sepsala svůj příběh, jak to všechno začalo...
Vítejte v Marmeládové zahradě!
Začalo to v Paříži, v jejím XV. obvodu, v prestižní kulinářské škole Le Cordon Bleu, kam jsem odjela studovat francouzskou cukrařinu – patisserie! A kde jsem se také poprvé seznámila se způsobem, jak ve Francii tvoří jejich kouzelné džemy neobvyklých druhů, které v sobě mají chuť a vůni francouzského ovoce, jihu, slunce, venkova...
Na všemožných pařížských tržištích, v gurmánských obchodech, v domovech francouzských přátel, ve francouzských knihách o jídle, ale také na venkově italském, maďarském, rakouském..., tam všude jsem sbírala náměty a zkušenosti, ze kterých posléze vznikla Marmeládová zahrada. Je v ní už celkem 86 druhů extra džemů, marmelád, čatní, delikátních krémů, takže si vybere úplně každý!
Jsou v ní neobvyklé chutě ovoce ve spojení s vybranými víny, nejkvalitnější čokoládou, výtažky z květů, vzácnými oleji, zkrátka chutí tolik, že naším krédem a sloganem se stalo: Kolik lidí, tolik chutí!
Baví nás tvořit pro mladé moderní lidi z větších měst, které zajímají novinky a experimenty, ale stejně nás baví různá tržiště na malých městech, kam chodí místní ženy a říkají – marmelády si děláme samy – a my odpovídáme – to je dobře, ale zkuste naši marmeládu z mléka, tu doma jistě nemáte – a ony objeví pro sebe novou inspiraci, nevšední kombinace a jejich pochvala a uznání jsou pro nás motorem!
Do budoucna máme i další plány – více než 30 nových druhů delikátních hořčic, nové octy nebo třeba sirupy. Zkrátka i zde bude platit, že jen ty nejkvalitnější suroviny dávají vzniknout těm nejlepším chutím!
S probíhajícím létem jsme pro vás připravili recept na jeden z našich velmi oblíbených extra džemů:
Broskve a černý rybíz
Budete potřebovat:
• 1 kg zralých měkkých broskví bez pecek, nahrubo pokrájených
• 0,5 kg černého rybízu
• 0,7 kg třtinového cukru
• štáva i s kousky dužiny ze 3 citronů
• 18 g čistého citrusového pektinu (můžete objednat u nás, pošleme)
Do nerezového hrnce dejte broskve a rybíz, cukr a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedte k varu, sbírejte a dávejte pryč pěnu, která se může tvořit na povrchu. Vařte jen tak dlouho, aby vám vyhovovala hustota, my vaříme jen krátce, aby výroba byla šetrná.
Potom smíchejte pektin s trochou cukru, dobře spolu promíchejte a šlehací metlou vmíchejte do hmoty v hrnci. Ještě tak 3–4 minuty míchejte, potom odstavte z plotny, na talířek dejte trochu džemu pro kontrolu hustoty, jakmile vám vyhovuje, je džem hotový.
Nalijte do čistých sterilovaných skleniček a ty po zavíčkování obraťte na cca 30 minut dnem vzhůru anebo je zavařte.
A't se vám povede!
Na závěr ještě prima tip z redakce: Tyhle rozkošné skleničky jsou skvělé i jako dárek, zaručujeme, že s nimi uděláte radost. Naším favoritem je krém z mléka, méně sladká kombinace hruška, grep a levandule a lákavá jahoda se šampaňským :)
Připravila Klára Michalová a Olga Horáková