Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Sezona oblíbeného burčáku je tady!

Sezona burčáku startuje

Sezona burčáku startuje Zdroj: archiv

  • Zavřít
Sezona burčáku startuje

Sezona burčáku startuje Zdroj: archiv

Nemůžete se dočkat výtečného burčáku? Máme pro vás dobrou zprávu. Sezona našeho unikátu se blíží! Už v průběhu srpna bude tolik očekávaný mok k sehnání.

Seznam.cz banner

Chcete si na něm opravdu pochutnat? Vybírejte pečlivě a skladujte ho správně, tak aby se nezkazil a „nebouchnul“. Jestliže si nejste úplně jistí v kramflecích, přinášíme vám několik rad a tipů, abyste si tuto sezonní specialitu užili co nejvíce.

Burčák – blahodárná laskomina

„Mléko starců“ neboli burčák patří k našim unikátům. Najdeme ho ještě v omezených oblastech Rakouska a Slovenska, ale nikde se nastal natolik srdcovou záležitostí jako na Moravě nebo v Čechách. Proces vzniku burčáku není nikterak složitý. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Možná jste nevěděli, že díky vysokému obsahu kvasinek je zaručena přítomnost vitamínu B, díky čemuž je burčák nejen lahodný, ale i zdraví prospěšný. Blahodárně tak působí na vlasy, nehty, pokožku, ale i na nervovou soustavu. Staří vinaři říkají, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik nám v těle koluje krve. Ten pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, a proto lékaři nevidí příliš rádi, když se burčák konzumuje po litrech. Právě proto si raději jeho konzumaci rozložte do několika příjemných večerů.

K rozpoznání dobrého burčáku vám poslouží oči

Oproti vínu má burčák výhodu, snadněji poznáme ten dobrý od toho nevydařeného už na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího oxidu uhličitého. Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný. Tento lahodný mok od poctivého vinaře bývá už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby! Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek. Avšak stále by měl mít svěží chuť a vůni. Dalším důležitým bodem ve výběru hraje i místo nákupu. Stánky u hlavních silničních tahů mohou sice někdy nabízet i dobrý burčák, ale nejste-li si jisti, že jej bezpečně poznáte, raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo přímo k vinaři. Celodenní stání u silnice burčáku určitě nepřidá a trefit se do chvíle, kdy bude skutečně dobrý, bývá loterie.

Skladujte burčák správně

Skladovat burčák je trochu složitější. Po zakoupení ho uskladněte v chladnějším prostředí, tím zpomalíte průběh kvašení a vydrží vám doma o něco déle ve stavu, kdy ho lze konzumovat. Vhodné nádoby jsou takové, které vydrží tlak, proto není úplně ideální sklo. Spíše tedy použijte plastovou nádobu (PET nebo kanystr). Při pokojové teplotě vám burčák dlouho nevydrží, ale v lednici si na něm bez problémů pochutnáte i druhý den. Nejlepší je ale burčák vypít ihned po zakoupení nebo následující den. Jakmile se totiž přehoupne do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, tak nebude dobrý.

Kdo by neznal vtipné historky rodiny či přátel o tom, jak burčák „vymaloval“ kuchyň nebo bouchnul pod rukama. Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a hlavní chyba nastává úplným utažením uzávěru. V tomto případě nemá oxid uhličitý kam unikat a to zapříčiní natlakovaní nádob, že po povolení uzávěru vám veškerý obsah unikne mimo nádobu. Na to je potřeba pamatovat a pokud se vám to stane, otevírejte nádobu venku s pláštěnkou a nebo ve sprchovém koutě. A tak si zapamatujte, že plastové lahve s burčákem není dobré úplně uzavírat. Zátku nedotahujte a nechte přetlak CO2, aby mohl unikat a nedošlo k natlakovaní.

Burčák a zákony

• Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.

• Burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu.

• Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou.

• Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Jestliže jste propadli kouzlu svěží a sladké chuti burčáku a toužíte ochutnat ten letošní, vydejte se nejen na jižní Moravu, ale i do Čech. Vinaři si pro vás připravili nespočet akcí, kde ho budete mít šanci ochutnat.

Více informací o akcích a událostech naleznete na www.wineofczechrepublic.cz

(klam), TZ

Foto: Vinařský fond, Profimedia.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky alkohol víno pivo cukr oxid uhličitý kvasinky nápoj vinařství burčák bučák víno z Moravy vinný mošt

Návrhy pro vás

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem Sladké

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby Maso

Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry Sladké

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu Recepty

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky Maso

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky


Přečtěte si také

Sladké
Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Maso
Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby

Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby

Vegetariánské
Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Novinky
Staňte se mistry grilu s vlastní BBQ omáčkou! Ozvláštnit ji můžete třeba kvalitním alkoholem

Staňte se mistry grilu s vlastní BBQ omáčkou! Ozvláštnit ji můžete třeba kvalitním alkoholem

Sladké
Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Recepty
Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Kam za jídlem
Fine dining s pivním párováním: Restaurace Vallmo & Pivovar Matuška společně boří předsudky

Fine dining s pivním párováním: Restaurace Vallmo & Pivovar Matuška společně boří předsudky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Sladké
Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry Sladké

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Maso
Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby

Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky Maso

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku Maso

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku

Vegetariánské
Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos Zelenina

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Nápoje
Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Ryby a mořské plody
Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem Recepty

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře Ryby a mořské plody

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Poklady belgické kuchyně: Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant – hromada sýra, vajec a pepře jsou základem této originální pochoutky Předkrmy a chuťovky

Poklady belgické kuchyně: Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant – hromada sýra, vajec a pepře jsou základem této originální pochoutky

Domácí bake rolls se sýrem a bylinkami – křupavá pochoutka k salse i vínu Předkrmy a chuťovky

Domácí bake rolls se sýrem a bylinkami – křupavá pochoutka k salse i vínu

Vegetariánské
Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny Vegetariánské

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny

Sladké
Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a dračím ovocem podle Šona – exotický dezert překvapí strukturou, chutí i barvou Sladké

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a dračím ovocem podle Šona – exotický dezert překvapí strukturou, chutí i barvou

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Prezident vs. Stanjura? Pavel má kvůli bitcoinové kauze pochybnosti, ministr trvá na svém Zemřela česká horolezkyně Kolouchová. Zřítila se do hlubin při výstupu na vrchol Nanga Parbatu Otřesené Polsko: Mladý cizinec brutálně znásilnil a ubodal studentku, politik žádá trest smrti

prima-zeny

Letní novinky na prima+: Skutečný příběh Nataschy Kampusch i pokračování Elišky a Damiána Plenu na kočár? Už nikdy, apeluje na matky záchranář. Namočením to ještě zhoršují Marie Rottrová nazpívala ústřední píseň k novému seriálu Polabí

prima-zoom

Tragicky zemřela Klára Kolouchová Unikátní video: „Francouzský polibek“ divokých kosatek se povedlo natočit až nyní, i když o něm víme 47 let Co všechno vám může explodovat v autě? Opravdu se vyplatí znát odpověď

prima-fresh

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem Šťavnatá sekaná plněná cuketou, paprikou a slaninou – tip na výtečný oběd z trouby Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

prima-cool

The Last of Us opouští tvůrci hry Budoucnost Indiana Jonese odhalena: Jak bude vypadat další film? Arnold posvětil remake jeho béčkové klasiky. První trailer servíruje dynamický akční nářez

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Jessica Alba prodala své luxusní sídlo v Beverly Hills. Nový majitel zaplatil astronomickou částku Režisér Jan Hřebejk má dva domovy. S rodinou žije na hausbótu a v luxusní vile Vila Šafránkové a Abrháma zeje prázdnotou. Potomci se o dům ani zahradu nestarají

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.