Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Gastro akce a food festivaly
Gastro akce a food festivaly

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Oslavte svátek Svatého Martina mladým vínem, skvělým jídlem a dobrou zábavou

Svatomartinské slavnosti

Svatomartinské slavnosti Zdroj: Shutterstock

  • Zavřít
Svatomartinské slavnosti

Svatomartinské slavnosti Zdroj: Shutterstock

Podzim je v plném proudu, vinobraní už dávno skončila, burčák je vypitý, vína z loňského ročníku už máte ochutnaná a do nového ročníku je ještě daleko, navíc se blíží zima a tma. Takhle nějak smutný se může někomu zdát listopad.

Seznam.cz banner

Ale nezoufejte, listopad si pro vás schoval jednu specialitu a tou jsou Svatomartinská vína, která jistě zaženou chmury a zpestří období mezi koncem jednoho a začátkem druhého vinařského ročníku. Slavnostně se otevírají vždy 11. 11. v 11 hodin a jsou doprovázena mnohými zajímavými akcemi. A pokud jste ještě Svatomartinská vína neochutnali, tak letos k tomu budete mít další příležitost.

Co to vlastně jsou ta Svatomartinská vína? Jedná se o mladá vína. Svěží, lehká a ovocitá, která sice zrála zatím jen pár týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter, a proto jsou příjemně pitelná. Tato mladá vína jsou vlastně takovou první možností, jak se seznámit s novým ročníkem a dávají nám náznak toho, co můžeme čekat a na co se těšit. Jsou to plnohodnotná kvalitní vína, která se mezi lidmi těší velké oblibě a skrze ně si mnoho spotřebitelů nachází cestu k moravským a českým vínům obecně.

Není to ovšem jenom tak udělat Svatomartinské víno, ne každé vyrobené víno se může automaticky stát Svatomartinským. Abychom měli jistotu, že Svatomartinská vína budou opravdu kvalitní, má jejich výroba svá pravidla a vinaři a jejich vína musí splňovat jistá kritéria. Značku „Svatomartinské“ v podobě loga svatého Martina na bílém koni mohou v prvé řadě nést pouze určité odrůdy. Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský u bílých vín, Modrý Portugal a Svatovavřinecké u červených a růžových vín a Zweigeltrebe pouze u růžových vín. Možná jsou také cuvée, což jsou vína vyrobená z více těchto odrůd. Tyto odrůdy byly vybrány, protože v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas vysokou kvalitu hroznů. Kromě dodržení správné odrůdy vína procházejí ještě kontrolou odborné komise, která hlídá kvalitu a senzorické vlastnosti. Nakonec musí být lahve také správně označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry s logem "Svatomartinské".

Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina je dnes spojen s mnoha akcemi a oslavami. Není to ale žádná novinka, oslavy spojené se Svatomartinským vínem sahají až na dvůr císaře Josefa II., kdy se na den svatého Martina připíjelo mladým vínem. Dnes je to hlavně dobrá příležitost se pobavit, něco zažít a ochutnat. Oslavy se konají v různých podobách po celém území Moravy a Čech, ve větších městech i malých vesnicích. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, různé městské slavnosti, slavnosti žehnání vína, jarmarky a trhy, posvícení, poutě a hlavně košty a ochutnávky mladých vín. K tomu se samozřejmě jí dobré jídlo, hlavně pečené i grilované maso, klobásy, paštiky, sýry a sladké třeba buchty, koláče nebo perníky.

Co ovšem obzvlášť nesmí při takové příležitosti chybět, je svatomartinská husa. Bez tohoto pokrmu si už mnozí z nás neumí Svatomartinské víno vůbec přestavit. Husička, ať už s červeným, nebo bílým zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem, je prostě k tomuto vínu jako stvořená. Těžší mastné jídlo, zapíjené svěžím lehkým vínem je úchvatná kombinace, která potěší chuťové buňky i náročného gurmána. Svatomartinské a vše s tím spojené se těší takové oblibě, že si dnes mnoho lidí dělá vlastní svatomartinské oslavy. Nakoupí si různé druhy vín, upečou husu a připraví další pochutiny a s přáteli sedí, povídají, jedí a u toho popíjejí vína a dobře se baví. A to je přesně tak, jak to má být a proč tato vína vznikla.

Svatomartinská husa
Recepty

Svatomartinská husa

26

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již potřinácté zajišťuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria. Ročně se vyrobí přes 2 miliony lahví, takže se nemusíte bát, že by na vás nezbylo. Pozor ale, prodávat se smějí až od 11. listopadu!

Více informací o Svatomartinských vínech a akcích, které se v souvislosti se Svatomartinskými konají, najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Události, které si nesmíte nechat ujít:

10.– 19. 11. 2017 – Svatomartinský Mikulov

11. 11. 2017 – Svatomartinské otevřené sklepy ve Velkých Pavlovicích

11. 11. 2017 – Slavnosti Svatomartinského a mladého vína 2017 ve Znojmě

11. 11. 2017 – Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Náplavce Praha 2

11. 11. 2017 – Valtické Svatomartinské slavnosti & Husí hody ve Valtickém Podzemí

11. 11. 2017 – Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření Svatomartinského vína v Českém Krumlově

11. 11. 2017 – Žehnání svatomartinského vína v Uherském Hradišti

11. 11. 2017 – Svatomartinské slavnosti Hodonín

11. 11. 2017 – Svatomartinský košt v Brně

11. 11. 2017 – Svatý Martin v Šaldorfských sklepech

11. 11. 2017 – Slavnost svatomartinských vín v Karlštejně

11.–12. 11. 2017 – Festival otevřených sklepů – Svatý Martin na Mikulovsku

TZ, (klam), foto: Shuterstock / Vinařský fond

Svatomartinské slavnosti. Foto: Vinařský fond

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo víno Svatomartinské víno svatomartinská husa zábava sklep svátek Česko husa slavnost svátek Svatého Martina mladé víno svatomartinské víno Svatý Matin svatý Martin

Návrhy pro vás

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Sladké

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky Ryby a mořské plody

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami Polévky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Pistáciová srdíčka s čekankovým sirupem a lyofilizovaným ovocem Sladké

Pistáciová srdíčka s čekankovým sirupem a lyofilizovaným ovocem


Přečtěte si také

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno!
Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno!
Prostřeno: Panna cotta s lesními plody a efektní dekorací

Prostřeno: Panna cotta s lesními plody a efektní dekorací

Prostřeno!
Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

PR článek
Dva ze tří Čechů si připlatí za kvalitní potravinu. Chtějí jídlo ze zdejších polí a příběh

Dva ze tří Čechů si připlatí za kvalitní potravinu. Chtějí jídlo ze zdejších polí a příběh

Novinky
Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor

Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou Ryby a mořské plody

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Polévky
Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Schillerová: Poslanci začnou řešit nový rozpočet v lednu. Původní návrh je plný děr Demokraté zveřejnili nové snímky Trumpa s Epsteinem. Pocházejí z jeho sídla neřesti Nejhledanější zločinci Evropy: Dva Češi, květinářka i nebezpečný italský mafián

prima-zeny

Nejsilnější momenty pohřbu Hezuckého. Mareš s květinami, zlomená vdova i dojemná řeč Boučka Leoš Mareš se loučí s Hezuckým. Miluju tě, kamaráde, řekl a oznámil koncert pro Patrika Herečka Míša Pecháčková si vyzkoušela roli modelky. Při focení se cpala řízky

prima-zoom

Vozíčkářka poletí do vesmíru Jak vypadá nejčernější černá? Nejtmavší látka na světě pohltí téměř veškeré světlo a nadchla by Vojtu Kotka Proč vám tak smrdí pupík? Dejte si na něj pozor, testy tam našly obrovské množství bakterií

prima-fresh

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

prima-cool

Nejlepší hrou roku není Kingdom Come 2 Prvních pět minut z Nolanovy Odyssey uniklo na internet. Epická scéna s trójským koněm vyráží dech Street Fighter se vrací do kin. V prvním traileru nového filmu je schovaný i Jason Momoa

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční jmelí pro zdraví: Co léčí a jak ho bezpečně užívat? Pusinky, nebo hubinky? To je jedno! Základem je správně vyšlehat bílky! Svatá Lucie noci upije. Podle tradice doma neuklízejte, neperte prádlo a buďte hodní

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.