Kam vyrazit poslední zářijový víkend? Zkuste street food festival nebo perníkovou tlačenici!

Poslední zářijový víkend nebude letos sice prodloužený státním svátkem, ale i tak nabízí spoustu zajímavých příležitostí pro výlet do přírody či na zajímavou akci. Máme tu několik tipů, kam vyrazit a užít si krásný víkend naplno.

Depo Street Food Market v Plzni, sobota 28. září

Nevařte a přijďte hladoví, to jsou dvě základní pravidla úspěšné návštěvy festivalu jídla. Vaše chuťové buňky uspokojí mistři street foodu, tedy rychlého, ale z kvalitních surovin připraveného jídla. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotické kuchyně i na sladké tečky. Oblíbený festival pouličního jídla DEPO Street Food Market provoní areál plzeňské Kreativní zóny DEPO 2015 lákavými vůněmi lahůdek z bister a food trucků s rychlým a chutným jídlem. Na milovníky dobrého jídla čeká pestrá ochutnávka zajímavostí, známých z pouličních občerstvení z celého světa. Přijďte ochutnat kvalitní hamburgery, hotdogy, sladké i slané palačinky, ale i vegetariánské a bezlepkové pokrmy. Zaujme jistě i stánek s belgickými hranolky, štrúdly či tortilami. Vedle jídla potěší vaše chuťové buňky také lahodná káva, zmrzlina a další laskominy.

Bramborová sobota na Zubačce, Jizerské hory a Krkonoše, sobota 28. září

Tradiční bramborové hody na Zubačce s bohatým programem proběhnou v Kořenově a na trati mezi Tanvaldem a Harrachovem. Čekají vás dobroty z brambor a zvláštní jízdy s ozubnicovou lokomotivou. Zvláštní vlaky na Zubačce vyjedou mezi Tanvaldem a Harrachovem. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách. Na nádraží v Kořenově bude připraveno bohaté občerstvení nejenom z brambor. V Kořenově také můžete navštívit Muzeum ozubnicové dráhy a Výtopnu Kořenov se svézt vláčkem Důlní železnice či historickým autobusem na Jizerku nebo do Příchovic.

Ve směru od Liberce se na Zubačku můžete vypravit historickou tramvají a historickým autobusem. Boveraclub vypraví na trať mezi Libercem a Jabloncem historickou tramvaj, mezi Jabloncem, Tanvaldem a Kořenovem pojede historický autobus. Výlet můžete spojit s procházkou po Jizerských horách či Krkonoších.

Svatováclavská perníková tlačenice v Perníkové chaloupce Pardubice, sobota 28. září

Království perníku pod hradem Kunětická hora u Pardubic ve státní svátek svatého Václava 28. září 2024 představí výsledky svého devatenáctiletého historického výzkumu i sbírkové a dokumentační činnosti. Komunitní zážitkový program s podtitulem "Jako do jiné země za hranice všedních dnů!" na motivy známých pohádek, literárních děl a filmů, přičemž bývají parodovány i státní byrokratické procedury. Zatímco některé aktivity jsou určeny všem účastníkům zážitkového programu, pouze cizinci a domorodci v rolích Jeníčka nebo Mařenky mohou navštívit paní Ježibabu v Perníkové chaloupce, která předvádí, jak se perníky pekly tradičním způsobem od středověku do 19. století, a u které si mohou vyprosit speciální perníček s přidanou hodnotou medových zážitků.

Při Svatováclavské tlačenici perníku si také každý bude moci staré řemeslo vyzkoušet: vytlačit, vykrojit a upéci staročeský perníček – třeba právě ten s motivem českého krále. Výlet můžete spojit s výstupem na Kunětickou horu, odkud je krásný výhled nejen na Pardubice a Hradec Králové, ale i na vzdálenější Krkonoše, Orlické hory a Železné hory.

Zdroj: TZ Anytime; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty