Tradiční bramborový salát je pokrm, který se u nás podává za studena spolu s kaprem, řízkem či vinnou klobásou. Je to jídlo, které je na Vánoce společné drtivé většině českých domácností. Ač jsou základní suroviny vždy stejné, každý má ten svůj jedinečný recept :)
Vánoční salátová exhibice
Tradiční český bramborový salát
Vždy se jedná o směs několika surovin, které se podávají za studena.
Suroviny:
• brambory
• kyselé okurky
• vařená vajíčka
• mrkev
• petržel
• celer
• zelený hrášek
• cibule
• majonéza
• jemný salám
• sůl, pepř
Postup: Jednotlivé suroviny se promačkají přes speciální sítko a potom společně promíchají. Základ směsi tvoří brambory (nejlépe varný typ A – spíše lojovité). Poměr ostatních surovin nebo přidání nějaké netradiční složky (např. syrových krájených jablek, hořčice nebo jogurtu), je velmi individuální a podílí se na jedinečnosti cílové směsi.
Uskladnění: Velmi důležitá je i doba a způsob uskladnění bramborového salátu. Správně odleželý (min. několik hodin) salát zvýrazní svoje chuťové vlastnosti.
Na co si dát pozor: Bramborový salát za studena by se měl pouze chladit. Nikdy by neměl přemrznout. Potravinová fólie na povrchu salátu zabrání osychání povrchu a zpomalí oxidaci jednotlivých složek. I při správném způsobu by ale doba uskladnění neměla přesáhnout tři dny. Do salátu by měla přijít spařená cibule, protože kvůli syrové cibuli může salát rychleji zkysnout.
Základní varianty bramborových salátů:
• salát se slaninou, ančovičkami, hořčicí
• salát s octovým dresinkem
• salát s majonézou, jogurtem nebo zakysanou smetanou
• salát s cibulí (syrovou, vařenou nebo s nakládanými cibulkami)
• salát za tepla – vídeňský bramborový salát
• salát se šunkou, houbami, kukuřicí, vejci a rajčetem
Indický bramborový salát s mangem
Suroviny:
• 4 brambory
• 1 mango
• 3 jarní cibulky
• pepř, sůl
Zálivka:
• ½ lžičky drceného římského kmínu
• ½ lžičky koriandru
• 1 kelímek bílého jogurtu
• 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
• 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
Postup: Oloupané brambory uvařte ve slané vodě a nakrájejte na kostky. Mango rozkrojte, odstraňte pecku a nakrájejte na dílky. Všechny přísady a zálivku promíchejte. Mango opatrně promíchejte s bramborami a přelijte připravenou zálivkou.
Teplý (německý) bramborový salát
Suroviny:
• 1 kg uvařených brambor
• 1 cibule střední velikosti
• 3 dl vody
• 1 lžíce hladké mouky
• 100 g slaniny
• ocet, sůl, pepř, cukr
Zálivka: Na zbylém tuku, na kterém jsme mírně opekli nakrájenou slaninu, lehce osmahneme nakrájenou cibulku. Tu zasypeme moukou, opět mírně osmažíme a přidáme vodu a ocet. Zálivku po získání konzistence řídkého bešamelu dochutíme solí, cukrem a pepřem.
Postup: Jednoduše zálivkou polijeme ještě teplé nakrájené brambory a posypeme kousky opečené slaniny. Podáváme teplé jako velmi chutnou přílohu.
I když je váš vánoční bramborový salát jistě ten nejlepší, zkuste někdy také jiné varianty a kombinace chutí a surovin.
Autor: Alžběta Krchová