Jedinečný festival oslavující dobré jídlo, pití a umění šéfkuchařů odstartuje už ve čtvrtek 7. ledna. První akcí bude proslulý Chef’s table, při němž připraví menu pět předních českých šéfkuchařů, kteří pak s návštěvníky usednou ke společnému stolu.
Festival vysoké gastronomie Chef Time Fest startuje!
Pořadatelé navíc připravili překvapení pro náročné – své umění v rámci festivalu předvede belgický šéfkuchař Filip Clayes, který nedávno obhájil dvě michellinské hvězdy. Záštitu nad festivalem převzala velvyslankyně Belgie v České republice, J.E. pí. Francoise Gustin.
„Filip Clayes je belgický Chef of the Year 2014 a provozuje vyhlášenou restauraci De Jonkman v Brugách. Své umění představí už 13. ledna nejprve na specializovaném workshopu pro odborníky a večer připraví hostům akce Chef´s table menu plné ryb a mořských plodů. Ke stolu s ním usedne i J. E. pí. Francoise Gustin, belgická velvyslankyně, s manželem, což je pro nás nesmírná pocta,“ komentuje účast zahraničních hostů a záštitu festivalu jeho ředitel Karel Šimůnek.
Snahou organizátorů festivalu Chef Time Fest je při každém jeho ročníku potěšit návštěvníky pozvánkou zahraničního hosta. Momenty, kdy špičkoví světoví šéfkuchaři takové pozvání přijmou, festivalu se zúčastní a připraví své menu českým hostům, posouvají festival na stále vyšší úroveň a zajišťují jeho prestiž v odborných kruzích i širších společenských či diplomatických kruzích.
„Při přípravě každého festivalu si dáváme maximálně záležet na tom, aby se návštěvníci během akcí sami mohli zapojit – nejen ochutnáním hotového menu, ale hlavně interakcí se samotnými kuchaři. Buď ve formě příjemných diskuzí u jednoho stolu, akčně přímo při workshopech nebo na škole vaření, kde se letos budou mimo jiné připravovat mušle všeho druhu tzn. od slávek k ústřicím,“ komentuje Karel Šimůnek z pořádající restaurace Avantgarde.
Festival Chef Time Fest probíhá od 7. do 28. ledna převážně v restauraci AvantGarde v pražských Dejvicích.
(klam)