Foodie hrozně rád jí. Ale ne jen tak něco – hrozně rád jí dobře. Ale co si má počít takový foodie, když se ocitne v samém srdci Prahy – na Starém Městě? Nejsou tam jen předražené podniky, co lákají cizince na plzeň a koleno, a stánky s trdelníky?
Foodieho procházka po Starém Městě
Naštěstí nejsou. Jsou tam i místa, za kterými se vyplatí cíleně vyrazit, nakoupit si, posedět a kochat se při tom krásou historického centra. Nejsou to žádné novinky, všechny tři podniky už otevřely před nějakou dobou a na kvalitě neztrácejí, takže je můžeme s čistým svědomím doporučit.O některých už jsme dokonce i psali, ale opakování je matka moudrosti :)
Naše maso
Dlouhá 39, Praha 1
Nejprve se zastavte v řeznictví řetězce Ambiente. Prodávají tu vyzrálé hovězí, vepřové z přeštíků, spoustu uzenin, vlastní demi glace, hořčici, vajíčka jogurty nebo chleba z Čelákovic a taky jeden vlastní, který pečou v Pizza Nuova.
Tváří řeznictví je František Kšána mladší, syn řezníka z proslulého řeznictví na Břevnově. Ostatní zaměstnanci nezaostávají a obsluha je tu naprosto bezchybná. Když si nevíte rady, rádi vám tu poradí, o mase vědí všechno, každému zakázníkovi se věnují, doporučí vám maso přesně pro vás a do detailu popíší nejlepší přípravu. Nemusíte si ale jenom nakupovat na doma, můžete si tu vybrat z bufetové nabídky a přímo v řeznictví posedět třeba nad sekanou v housce, párkem s hořčicí nebo tatarákem. Jakýkoli kousek masa z nabídky vám tu taky rádi ugrilují. A z kohoutku ve zdi tu teče pivo. Nenapadá mě, co víc si přát.
František Kšána mladší a jeho tým, Foto: archiv
Bistro Sisters
Dlouhá 39
Hranaté chlebíčky mnoha druhů se nám od doby, kdy jsme o nich psali poprvé, rozhodně nepřejedly. Zásluhu na tom má taky sezónně se obměňující nabídka. Kromě chlebíčků tu mají každý den jednu polévku. Druhy polévky se dost opakují, což rozhodně není na škodu, protože když si vyhlédnete své favority, zaručeně je budete každý týden netrpělivě vyhlížet. Porce polévky je velká, s chlebíčkem nebo dvěma bohatě poslouží jako oběd. Jako dezert si tu můžete dát koláč, buchty nebo bábovičky, mají tu taky domácí limonádu nebo hlt vína. Chlebíčky jsou všechny výborné, vyzdvihnout je třeba ten s červenou řepou a kozím sýrem originálně korunovaný vlašským ořechem v cukru a ten s wasabi majonézou s kyselou rybičkou a snítkou kopru.
Hanka Michopulu a její tým, Foto: archiv
Cacao
V Celnici 1031/4
Až budete mít nakoupeno a vyrazíte domů, můžete se stavit ještě na zmrzlinu. V café Cacao si dělají domácí a můžete si tu posedět, nebo si ji objednat u okýnka a vzít si ji na cestu.
Stejně jako v Angelatu nabízí variantu do kornoutku nebo do kelímku, což je skvělé, pokud vám jako mně kornoutek vždycky zbyde. Při vybírání věnujte pozornost zmrzlinové specialitě – momentálně je to zmrzlina z lesních jahod, která je sice dražší, ale neuvěřitelně dobrá.
Zmrzlina z lesních jahůdek, Foto: archiv
Autor: Anna Junková; převzato z blogu Thinkfood.cz