Letní dny s kopečkem zmrzliny nebo nanukem máčeným v pravé čokoládě k sobě nerozlučně patří. Dlouhou dobu byl pojem „italská zmrzlina“ spojovaný se zárukou té pravé chuti. Nešizené suroviny a tradiční české postupy posouvají chuťové zážitky ještě o kus dále.
Česká zmrzlina z čerstvého másla a mléka je favoritem léta
Pro výrobu zmrzliny se často používá jako základ sušené odtučněné mléko a rostlinný tuk: „My volíme použití čerstvého mléka a másla, to je esence plné chuti,“ popisuje ojedinělý přístup k výběru základních surovin pro výrobu zmrzliny Petr Fučík, ředitel výroby firmy PINKO, dnes už tradičního výrobce české mražené pochoutky. Tradičního proto, že se její přípravě věnuje již od roku 1991.
Nejoblíbenější příchutě nejsou překvapením
„Největší zájem je o vanilku a čokoládu, kterou vyrábíme v litrových baleních,“ říká Roman Rohlík, generální ředitel PINKO. Výborně se osvědčily i ovocné sorbety, které se připravují z ovocného pyré a kombinují se se smetanovou zmrzlinou: „Pro toto léto jsme připravili jahodu a borůvku z opravdového ovoce.“
Připravit kolekci chutí pro letní sezónu není jednoduché a je to podobné jako v módě, stejně jako barvy jsou některé chutě in a některé out: „Hodně je to vidět u nanuků, teď jsou v oblibě svěží ovocné sorbety a plné smetanové tóny,“ upřesňuje Roman Rohlík.
Letní osvěžení na dřívku dostanete nejčastěji jako malinový, jahodový nebo borůvkový sorbet se smetanovou zmrzlinou. Malým exotickým překvapením je dokonale osvěžující açaí harmonicky doplněná čokoládou. Açaí (čteno asají) je tmavě fialové ovoce původem z brazilské oblasti Pará rozkládající se na březích řeky Amazonky. Čistě smetanový nanuk s křupavou mléčnou čokoládou je něčím, na čem si v PINKU dali záležet a výsledek stojí opravdu za to.
Smetanové nanuky a Kopečkové zmrzliny Pinko zakoupíte mimo jiné v obchodních řetězcích Ahold, Billa a Kaufland (šíře sortimentu je závislá na velikosti prodejny).
KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Dopřejte dětem v létě kvalitní českou zmrzlinu z čerstvého másla, mléka a ovoce, foto: archiv Pinko