Klasické fotografie jídla jsou všude. Beth Galton se ale rozhodla vytvořit něco netradičního, jídlo nafotila rozříznuté! Nemluvíme jenom o chlebu nebo jablku, fotografka se zaměřila na celé pokrmy!
Beth Galton a její "rozkrájené jídlo"
Je toto stále jídlo nebo spíš mluvíme o umění? Fotografka Beth Galton a food stylistka Charlotte Omnès (obě aktuálně bydlí v New Yorku) se rozhodly nafotit sérii snímků, u kterých zůstává rozum stát. Jak to jen zvládly nafotit? Vždyť jsou na fotkách i rozkrojené kelímky s kávou nebo coca-colou!
Všechno to začalo díky jedné zakázce: klient si přál, aby Beth nafotila rozpůlené burrito. Výsledek byl nečekaný! Sama byla překvapena, jak atraktivní taková fotografie může být: našla v ní prý úplně "nový svět"!
Koncept ji zaujal natolik, že se rozhodla nafotit celou sérii. Přizvala si k sobě také food stylistku Charlotte, která rozhodně neváhala: ráda připravuje chutné jídlo, ale když si s ním může i hrát? To je pro ni ještě větší výzva!
Když přichází na řadu pila
Dvojice se zaměřila především na zachycení obyčejných kulinářských výtvorů z neobyčejného úhlu pohledu. Nejenže jsou jídla na fotografiích někdy až geometricky přesně rozdělena, zároveň se nám při pohledu na ně sbíhají sliny! Něco se fotilo relativně snadno, jako například donuty nebo i zmrzlina. Komplikovanější byly samozřejmě tekutiny, které musely nejdřív ztuhnout za pomoci želatiny. Stejně tak se některá jídla krájela ještě za syrova a pilou, tento postup se praktikoval u krocana.
Ze začátku bylo nejdůležitější zjistit, která jídla budou po rozpůlení atraktivní. Polévka například vůbec nedopadla podle jejich představ, hodně kousků z polévky nebylo vůbec vidět, takže byla nutná dodatečná úprava. V krátkém videu na Youtube můžete vidět i pár záběrů z příprav.
Určitě se můžeme těšit na další fotografie v podobném duchu. Obě mají ale hodně práce, Beth fotí pro značky jako Nasbisco, Nestlé nebo Kraft. Charlotte zase zaměstnávají firmy jako Haagen Dazs nebo Starbucks!
A TEĎ UŽ SE JEN KOCHEJTE!
autor: Tereza Pánková
Podívejte se na další "jedlé umění":
redaktorka FTV Prima