Suroviny
- losos 800 g
- rýže 450 g
- kečup 150 ml
- chilli omáčka 2 lžíce
- ocet 1 lžíce
- cukr 0.5 hrnek
- sójová omáčka 3 lžíce
- sezamová semínka 1 balení
- polníček 1 balení
- grapefruit 1 ks
- pomeranč 1 ks
- máta
- med
- citronová šťáva
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve naporcujeme lososa. Zbavíme ho kůže a kostí a nakrájíme na pět stejných filátek.
Marinádu připravíme smícháním kečupu, chilli omáčky, octa, cukru a sójové omáčky. Lososa vložíme asi půl hodiny před přípravou do zapékací mísy nebo na pekáče, zalijeme marinádou a posypeme sezamem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme maximálně 15 minut.
Mezitím si uvaříme rýži dle návodu na balení nebo svým oblíbeným způsobem.
Salátek připravujeme těsně před podáváním, aby byl čerstvý. Pomeranč a grep důkladně oloupeme nožem a nakrájíme na plátky. Smícháme s polníčkem a zalijeme dresinkem z medu a citrónové šťávy. Přidáme pár lístku máty. Dle chuti můžeme jemně dosolit.