Suroviny
Postup přípravy
V první řadě zbavíme toastový chléb okrajů a nakrájíme jej na kostičky, rozložíme na plech a dáme do trouby sušit na 120 stupňů po dobu 30 minut. Cherry rajčátka rozpůlíme, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Stejně jako toustový chléb je dáme na 120 stupňů sušit do trouby po dobu 30 minut.
Holandská omáčka: V rendlíku provaříme 100 ml vína s nakrájenou cibulkou, bobkovým listem a asi čtyřmi kuličkami černého pepře – víno zredukujeme asi na třetinu, následně scedíme. V misce rozšleháme žloutky s redukcí. Misku poté přendáme nad páru a vyšleháme do pěny. Sundáme misku z páry a pomalu přiléváme přepuštěné máslo. Do omáčky přidáme nasekané bylinky, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, promícháme a nakonec přidáme kostky toastového chleba. Toto nám bude na lososu tvořit krustu a zároveň přílohu.
Losos: Osušeného lososa zbavíme kůže, osolíme a opepříme z obou stran. Rybu opečeme na pánvi s kapkou oleje pouze ze strany, kde byla kůže. Poté jej položíme na plech opečenou stranou dolů. Navrstvíme na něj směs holandské omáčky s bylinkami a kostkami toustového chleba. Dáme péct na čtyři minuty do trouby, poté troubu vypneme a necháme další čtyři minuty dojít. Mezitím si na pánvi orestujeme nadrobno nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytý a osušený baby špenát a restujeme, dokud špenát nezměkne. Dochutíme solí a pepřem.
Vedle na menší pánvi si opražíme nasucho kešu oříšky. Servírujeme špenát, na něj položíme upečeného lososa s křupavou krustou a kolem položíme rajčátka a kešu oříšky.