Suroviny
- losos 1 kg
- citronový pepř 1 dávka
- brambory 1 kg
- pažitka 1 svazek
- uzené maso 300 g
- smetana 1 kelímek
- eidam 50 g
- sůl 1 špetka
- cukr 1 špetka
Postup přípravy
1. Lososa naporcujeme na dvěstěgramové porce a posypeme ze všech stran citronovým pepřem, můžeme též mírně osolit. (Pokud nemáme toto koření, můžeme opeřit a zakapat citronovou šťávou.) Kousky ryby upečeme v troubě zahřáté na 200 stupňů asi dvacet minut.
2. Oloupené uvařené brambory mírně rozšťoucháme a smícháme s nakrájenou pažitkou a uzeným masem. Osolíme, opepříme.
3. Na falešnou holandskou omáčku si mírně povaříme smetanu, osolíme, přidáme lžičku cukru a citronového pepře, nastrouhaný eidam (lépe 45%) a necháme rozpustit.
4. Brambory servírujeme pomocí naběračky na kopečky, na talíř nalijeme sýrovou omáčku a na ni položíme lososa. Dozdobíme snítkou pažitky.