Postup přípravy
Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka necháme vzejít kvásek. V míse smícháme zbylou mouku se solí. Uděláme dolík a do něj dáme žloutky a kvásek. Pak postupně přidáváme zbytek mléka a vařečkou hněteme tak dlouho, až získáme tuhé těsto. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto prohněteme a pak z něj tvoříme placky. Dovnitř dáme povidla a uděláme koule o velikosti tenisáku. Necháme je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu.
Mezitím si nalijeme do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napneme utěrku a upevníme ji provázkem. Přivedeme vodu k varu. Na utěrku položíme knedle, přiklopíme druhým kastrolem a vaříme cca 10 minut. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem a omaštěné rozpuštěným máslem.