Suroviny
- droždí 10 g
- cukr krupice 25 g
- polohrubá mouka 300 g
- mléko (vlažné) 500 ml
- máslo 25 g
- vejce 1 ks
- sůl špetka
- jablka (pokrájená na malé kostičky, můžou být se slupkou nebo oloupaná) 3 ks
- olej (na opékání)
- skořicový cukr (na obalování)
- zakysaná smetana 200 ml
- med 1 lžíce
Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Droždí v míse posypejte cukrem, promíchejte a počkejte až se droždí rozpustí. Pak přimíchejte 50 g mouky a 100 ml mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek (mělo by to trvat tak 15 minut podle teploty...)
- Rozehřejte si máslo v kastrůlku. Do kvásku vmíchejte vejce, zbylou mouku, zbylé mléko, sůl a rozehřáté máslo. Těsto zakryjte utěrkou a nechce na teplém místě kynout, v tomto případě stačí třeba půlhodina. Pak vmíchejte kostičky jablek.
- Z vykynutého těsta lijte sběračkou placičky na rozpálenou pánev trošku vymaštěnou olejem, pečte na mírném plameni a otočte vždy ve chvíli, kdy už i horní strana začíná tuhnout.
- Do hlubokého talíře si připravte cukr smíchaný se skořicí a ještě horké lívance v něm obalujte. Kysanou smetanu promíchejte s medem a podávejte k lívancům jako omáčku.
- Servírujte jako společné rodinné jídlo – lívance navršené na sobě, ozdobené snítkou máty. Každý si odebírá lívance na svůj talíř a sám si je zdobí kysanou smetanou. Na kysanou smetanu lze nasypat ještě několik kostiček jablka a zakápnout medem.