Suroviny
- květák (středně velký) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Na těsto
- vlašské ořechy 1/2 hrnku
- ovesné vločky 1/2 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- pepř
- celozrnná špaldová mouka 1 hrnek
- olivový olej (+ na vymazání formy) 3 lžíce
- rostlinné mléko 3 lžíce
Citronový krém
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (střední) 2 ks
- česnek 5 stroužků
- sůl 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- citronová šťáva 3 lžíce
- rostlinné mléko 1/4 hrnku
- pepř
K podávání
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozdělte na menší růžice, dobře omyjte, nechte okapat a smíchejte s dvěma lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech s pečicím papírem a šoupněte do trouby přibližně na 20 minut, dokud květák není měkký a nezačíná zlátnou na okrajích. Příležitostně promíchejte, aby se pekl hezky rovnoměrně.
- Zatímco se peče květák, připravte těsto: vlašáky, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, dokud celá směs nebude vypadat jako jemná krupička. Přemístěte směs do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Nakonec přidejte tekutou složku po lžících (olej i rostlinné mléko) a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Vzniklé těsto můžete následně vyválet (ideálně mezi potravinovou fólií) a přenést do formy, nebo po kouscích trhat a do formy ho jednoduše vmačkat. Poté ho propíchejte vidličkou. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam šoupněte těsto. Péct se bude 15 minut.
- Zatímco se těsto předpéká, připravte citronovou náplň. V pánvi na oleji opékejte nasekanou cibulku, dokud nezačne vonět a lehce zlátnout, poté přidejte i česnek, snižte plamen a opékejte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a finálně prohřejte. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přidejte 1/4 pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko a trochu pepře. Vymixujte dohladka.
- Kompletujte koláč: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a do kruhů naaranžujte zbylé květákové růžičky. Celému dílu dopřejte finální pobyt v troubě, a to po dobu přibližně 30 minut – ale kontrolujte! Před podáváním nechte alespoň 20 minut chladnout, nakonec ještě zakápněte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou.