Suroviny
- květák 1 ks (200 g)
- bílé fazole (konzervované) 140 g
- strouhanka (na zahuštění)
- čedar 140 g
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- muškátový oříšek
- citronová kůra
- lískové ořechy (opražené nasekané) 1 lžíce
- sůl
- bílek 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- listový salát
- rajčata
- houska na burger
Cibulové čatní
- máslo 50 g
- červená cibule 4 ks
- vinný ocet 150 ml
- sušené rozinky 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Květákové růžičky vařte v páře doměkka asi 8 minut. Nechte je vychladnout a mezitím si připravte čatní.
- Nakrájenou cibuli vsypte do kastrolu na rozehřáté máslo a trochu osolte. Smažte asi 20 minut, až cibule zvláční a začne karamelizovat. Přidejte zbylé přísady a dochuťte.
- Fazole nahrubo rozmixujte, přidejte k nim květák a znovu rozmixujte, ale nemixujte příliš, směs by byla matlavá. V misce promíchejte s částí strouhanky, polovinou nastrouhaného čedaru, petrželkou, muškátem, citronovou kůrou a oříšky. Osolte, opepřete, vytvarujte placičky (bude jich asi 6).
- Bílek lehce prošlehejte v misce, do druhé si dejte zbylou strouhanku. Placičky potírejte bílkem, obalte ve strouhance a smažte na středním plameni na rozehřátém oleji dozlatova, asi 4 minuty z každé strany. Navrch položte plátky zbylého čedaru a nechte je trochu natavit.
- Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s cibulovým čatní. Můžete je samozřejmě podávat i v hamburgerových žemlích nebo s nasucho opečeným pečivem.