Salsa
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- bazalka 1 velká hrst
- ančovička 6 filátek
- olivový olej 3 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- česnek 1 malý stroužek
- čerstvě namletý pepř
Pro veganskou verzi vynecháme ančovičky a místo toho přidáme pořádnou špetku soli. Tyto steaky jsou dobré s rybou i se zbylou zeleninou a opravdu je oživí hojné množství čerstvě umletého černého pepře.
Odkaz
Květák na mnoho způsobů najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6. Nejprve udělejte zelenou salsu. Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte dohladka. Přendejte do misky a nechte před podáváním vychladit.
- Omyjte květák, odkrojte stonek a hlávku nakrájejte na 2,5 cm tlusté plátky (podle velikosti květáku z něj získáte 3–4 steaky). Zbude pár růžiček, ty zachovejte, mohou se péct spolu se steaky. Vložte květákové plátky do velkého plechu na pečení a všude zalijte 3 lžícemi avokádového oleje. Rozetřete jej tak, aby plátky byly všude pokryté, pak je posypte 2 lžícemi polenty a 1 lžící lahůdkového droždí a ujistěte se, že jsou plátky rovnoměrně posypané. Lehce posolte, obraťte a postup opakujte.
- Pečte v troubě 15 minut, pak květákové plátky otočte, vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut. Měly by být křupavé a zlaté zvenku a trochu křupavé uprostřed. Podávejte se zelenou salsou.