Suroviny
Nočky
- vejce 2 ks
- jemná krupice 6 lžic
- máslo 30 g
- mléko 15 ml
- muškátový oříšek špetka
- pažitka (čerstvá)
Postup přípravy
- Rozporcujte kuře a odstraňte z něj kůži. Prsní řízky dejte stranou, můžete je použít v jiném receptu. Jednotlivé části kuřete vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte očištěnou zeleninu a koření.
- Polévkový základ přiveďte k varu, poté ztlumte žár a při nízké teplotě nechte táhnout dvě hodiny. Během vaření sbírejte pěnu s vysráženou bílkovinou z polévky, aby byl vývar dokonale čirý.
- Nyní se pusťte do přípravy nočků do polévky. Rozpusťte máslo a vlejte ho do vlažného mléka, přidejte krupici, sůl, špetku muškátového oříšku a najemno nakrájenou pažitku. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvíli odpočinout.
- Pomocí lžičky tvarujte z těsta nočky, které následně vařte v osolené vroucí vodě. Nočky vařte přibližně 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Hotový vývar sceďte skrz jemné síto, zeleninu nakrájejte na malé kostičky, uvařené kuřecí maso oberte z kostí a obojí vraťte zpět do polévky. Vývar spolu s uvařenými noky servírujte v nahřátých talířích nebo miskách a na úplný závěr do polévky nasekejte hladkolistou petrželku nebo zbytek pažitky.