Na játrové knedlíčky
- játra 250 g
- strouhanka 200 g
- žloutek 3 kusy
- majoránka 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- pepř 1 špetka
Head
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Kuřecí maso, polovinu celeru, dvě mrkve, jednu petržel, cibuli, petrželku a koření dejte do 1,5 litru studené vody, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat asi 2 hodiny.
Mezitím připravte knedlíčky. Játra rozmixujte, přidejte strouhanku (nejlépe namočenou v mléce), osolte, opepřete, přidejte žloutky, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte chvíli odležet v chladu.
Vývar proceďte, uvařenou zeleninu vyhoďte. Polévku vraťte zpět na plotnu a přiveďte k varu. Čerstvou mrkev, celer a petržel pokrájejte na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouhejte a vhoďte do polévky. Pomocí dvou lžiček tvarujte z játrové hmoty malé nočky a vařte je ve vývaru, dokud nevyplavou; stačit by mělo pět minut. Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte posekanou čerstvou petrželku a podávejte.