Suroviny
- mrkev (menší) 2 ks
- česnek 4 stroužky
- řapíkatý celer 2 stonky
- citron 1/2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí stehno 4 ks
- bílé víno (suché) 200 ml
- cukr krystal 1 lžička
- oregano (čerstvé lístečky) 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibulky a mrkve očistěte a rozkrojte podélně na poloviny. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. Celerové řapíky opláchněte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 6 cm. Citron omyjte a polovinu nakrájejte na tenká kolečka.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm osolená kuřecí stehna po obou stranách do červena. Poté je přendejte na nahřátý talíř a nechte v teple.
- Do pánve s výpekem přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer a plátky citronu. Osolte, opepřete a za stálého míchání vše pomalu smažte 5 minut. Do pánve se zeleninou vraťte kuřecí stehna, podlijte je vínem a přiveďte k varu. Po několika minutách přilijte hrnek teplé vody, pánev přiklopte pokličkou a vše duste na středním ohni do měkka, asi 35 minut.
- Do omáčky vsypte cukr a oregano, podlijte 100 ml horké vody a duste ještě 5–10 minut. Podávejte s pečivem nebo vařenou rýží promíchanou s jemně nasekanou petrželkou.
- Prima tip: 2 díly rýže uvařte společně s 1 dílem quinoy (merlíku chilského). Směs je chuťově výraznější a chutná po oříšcích. Pokud použijete citron s chemicky ošetřenou kůrou, raději svrchní vrstvu oloupejte a teprve pak ho nakrájejte na kolečka.