Suroviny
- kuřecí prsa 600 g
- citronová tráva
Salát
- rýžové nudle 400 g
- hrachové lusky 10 ks
- zelí pak choi
- mrkev 1 ks
- koriandr
- olej (arašídový)
Marináda
- kokosové mléko 200 ml
- arašídy (nesolené loupané) 100 g
- zázvor (najemno nastrouhaný) 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- chilli papričky 1 ks
- česnek 2 stroužky
Omáčka z limetových listů
- palmový cukr 100 g
- voda 300 ml
- citronová kůra 1 ks
- arašídy (nesolené loupané) 100 g
- česnek 2 stroužky
- koriandr 1 lžíce
- rybí omáčka 4 lžíce
- limetková šťáva
- zázvor (najemno nastrouhaný) 1 lžička
- chilli papričky 1 ks
- kafírové listy 8 ks
- sezamový olej 1 lžička
Pečeme podle hvězd
V nové kulinární show si kuchař Martin Kincl týden co týden zve do své televizní kuchyně dvojice známých osobností, které mu prozradí své rodinné recepty na slané i sladké...
Postup přípravy
- Kuřecí prsa očistěte, nakrájejte na dlouhé podélné silnější plátky, namarinujte v kokosovém mléce s kurkumou, solí a pepřem.
- V mixéru rozmixujte arašídy, očištěný zázvor, chilli, 2 stroužky česneku, následně půl této směsi přimíchejte do marinády. Nechte odležet minimálně 6 hodin, nejlépe však do druhého dne.
- Na omáčku potřebujete hrnec, ve kterém rozpusťte 100 g palmového nebo třtinového cukru. Rozpuštěný cukr zalijte vodou a vařte. Přidejte jednu nasekanou citronovou trávu, limetové listy, limetovou šťávu, rybí omáčku, sezamový olej, chilli, trochu koriandru a druhou půlku rozmixované směsi. Vařte asi 5 minut.
- V hrnci s vroucí vodou uvařte rýžové nudle doměkka. Poté sceďte, propláchněte studenou vodou a promíchejte se sezamovým olejem. Poté smíchejte s nakrájenými hráškovými lusky, nasekaným salátem pak choi, na tenké nudličky pokrájenou mrkví, jarní cibulkou a koriandrem.
- Kuřecí prsa vyndejte z marinády, citronovou trávu podélně rozřízněte a maso na ní podélně napíchejte (lze nahradit klasickou špejlí). Poté pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
- Podávejte se salátem a talíř ozdobte miskou s teplou thajskou omáčkou.