Bramborová kaše
- brambory 1 kg
Postup přípravy
Kuřecí prsa rozkrojíme na plát, který naklepeme, osolíme a opepříme.Masopoklademe slaninou a švestkami, svineme a převážeme provázkem. Do pekáče nalijeme trochu oleje a posypeme ho krájenou cibulkou, naskládáme rolády a dáme péct vše najednou. Podlijeme vývarem nebo vodou. Výpek zahustíme a povaříme, můžeme zjemnit smetanou. Podáváme za tepla s kaší nebo i za studena jako součást obložené mísy nebo nářezu.
Bramborová kaše:Brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do osolené vody se špetkou mletého kmínu a vaříme přibližně 30 minut. Když jsou brambory měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháme, nebo šleháme ručním šlehačem, a přitom přiléváme horké mléko. Pokračujeme, dokud není kaše hladká. Při podávání můžeme ještě zjemnit plátkem másla.