Head
- hovězí maso 1 kg
Hrníčkový knedlík
- vejce 6
Hrníčkový knedlík
- máslo None
Head
- cibule 2
- pepř 1 lžíce
- bobkový list 4
- tymián 2 snítky
- citron 1
- vinný ocet 3 lžíce
- hořčice 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- máslo 1
- zakysaná smetana 2 kelímky
- vývar 2 litry
Postup přípravy
- Maso na svíčkovou po vlákně prošpikujte špalíčky špeku a dle potřeby svažte provázkem. Dno pekáče vymažte máslem, pokryjte ho částí na plátky nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vložte maso a vše zarovnejte zbytkem kořenové zeleniny.
- Přisypte koření a vše zalijte rozpuštěným, ale prochladlým máslem nebo mořidlem z vinného octa a vody. Nechte odležet do druhého dne.
- Maso vyjměte, osušte, na troše tuku ze všech stran opečte, vyjměte a ve výpeku do hněda opečte scezenou zeleninu z marinády. Osolte, přidejte cukr, ocet, hořčici, marinádu a vývar. Vložte zpět maso a pečte za občasného podlévání doměkka.
- Hotové maso vyjměte, vyberte koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte. Přidejte smetanu - sražení zabráníme vmícháváním omáčky do smetany – ne naopak.
- Pečivo nakrájejte na kostičky a osmahněte na másle. V míse rozšlehejte žloutky se solí, přidejte mléko a hrneček hrubé mouky.
- Promíchejte, přidejte vychladlé pečivo a pevný sníh z bílků. Máslem nebo sádlem vymazané hrnečky vysypte moukou, naplňte připraveným těstem a vařte pod pokličkou ve vodní lázni 30 minut. Můžete vařit i v mikrovlnce při výkonu 700 W po dobu 9 minut. Vyklopte a porcujte nití.