Suroviny
Postup přípravy
Ve větším hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli na másle, zasypeme moukou. Uděláme tak světlou cibulovou jíšku. Zalijeme chladným vývarem. Přidáme veškeré divoké koření (nejlépe uzavřené – čajové vajíčko, plátno apod.), sterilovaný kopr, sůl. Vaříme asi 30 minut. Poté přilijeme mléko, přidáme čerstvý, trochu nakrájený kopr (pouze tenké části), pár kapek octa a vaříme mírnějším varem ještě asi 20 minut. Mezitím ve zvláštním hrnku povaříme houby se stonky kopru (cca 20 minut), přidáme na drobnější kousky nakrájené brambory a dovaříme, aby nebyly úplně měkké. Vyndáme stonky kopru a vše přilijeme do polévky. Přidáme ještě nakládané houby a dochutíme podle potřeby (sůl, pepř, ocet, cukr). Zjemníme smetanou. Správné dochucení je snad na přípravě této polévky nejdůležitější. Ještě chvilku pomalu provařujeme, aby se spojily chutě.
Zastřené (též ztracené nebo pošírované) vejce: Vodu přivedeme do řádného varu (nesolíme, dává se pár kapek octa, ale ten pak může být ve vejci cítit), vytvoříme výr a vejce opatrně do vody vnoříme. Vaříme 2–3 minuty podle velikosti vajec. Přendáme na několik vteřin do připravené studené vody (nejlépe s ledem).
Polévku servírujeme v hlubokém talíři nebo misce, navrch klademe vejce, zdobíme malým stonkem kopru.