Suroviny
- krůtí maso (medailonky) 1 kg
- řapíkatý celer 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 1 palice
- pórek ( jen bílá a světlezelená část, rozkrojený po délce) 1 ks
- tymián 4 snítky
- bobkový list 3 ks
- bílý pepř 1 lžíce
- bílé víno 1/2 l
- cibule 300 g
- žampiony (nakrájené a osmažené na 3 lžících másla) 400 g
- žloutek 4 ks
- smetana ke šlehání 120 ml
- sůl
- citronová šťáva (a plátky citronu k podávání)
- černý pepř
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte celer, cibuli, česnek, tymián, bobkové listy, kuličky pepře a 1 lžíci soli. Přidejte maso, zalijte vínem a 1 litrem vody a uveďte do varu. Plamen snižte, hrnec částečně zakryjte a mírným varem vařte asi 1 hodinu, až bude maso měkké. Občas seberte vytvořenou pěnu.
- Děrovanou naběračkou přesuňte maso do mísy a vývar přeceďte do odměrného džbánku. Budete potřebovat nejméně 750 ml vývaru, takže je-li třeba, dolijte ho vodou. Vařenou zeleninu z hrnce vyhoďte a hrnec vytřete kuchyňským papírem, mýt ho nemusíte. Vraťte do něj vývar, přidejte oloupané cibulky, osmažené houby a maso a povařte asi 10 minut. Vývar by měl asi o třetinu zredukovat.
- Žloutky prošlehejte se smetanou a směs pomalu vlijte k ragú, povařte ještě 2 minuty. Ragú podávejte s vařenými širšími nudlemi nebo s rýží.