Křupavé kuře pečené s bylinkami
Zdroj: Letní kuchyně
Křupavé kuře pečené s bylinkami
Zdroj:
Letní kuchyně
Moje hodnocení
16x
Směs másla a čerstvých bylinek vložená pod kůži kuřete zaručí pečínce nejen fantastickou chuť, ale i šťavnatost masa, zvlášť prsíček, která mají tendenci se vysušovat. Ideální jako letní nedělní oběd.
Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Kuře opláchněte zvenku i uvnitř a osušte poťukáváním papírovou utěrkou. Kůži opatrně uvolněte od masa (ale neodtrhněte) tak, že prsty nebo rukojeť vařečky zasuňte mezi kůži a maso a posouvejte je.
Směs bylinek opláchněte a vytřepte dosucha, lístky otrhejte ze stonků a nakrájejte co nejdrobněji. Petrželku opláchněte, vytřepte dosucha a ponechte vcelku. Česnek oloupejte a protlačte lisem. V misce smíchejte vidličkou 50 g změklého másla, sůl, pepř, nakrájené bylinky a česnek. Ochucené máslo pak vložte pod kůži kuřete a mírným tlakem na kůži a opatrným masírováním je rozdělte co nejstejnoměrněji – především na prsa a stehna.
Břišní dutinu kuřete osolte a opepřete a vložte do ní celé snítky petrželky. Podle potřeby kuře svažte. Zbývající máslo rozehřejte v rendlíku a ochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Směsí potřete kuře. Nakonec kuře podle chuti ještě osolte a opepřete.
Kuře položte hřbetní stranou dospod na rošt a dejte do střední části trouby, pod rošt zasuňte plech, na kterém se zachytí odkapávající šťáva. Kuře pečte zhruba 1 hodinu, během pečení je případně jednou nebo dvakrát potřete zbývajícím ochuceným máslem nebo vypečenou šťávou.
Zapíchnutím špičky nože do stehna vyzkoušejte, zda je kuře propečené: vytékající šťáva musí být čirá. Kuře chutná nejlépe ihned po vyjmutí z trouby, doplněné křupavou bagetou a zeleným salátem. Pokud kousek kuřete zbude, podávejte ho druhý den studené se salátem.