Suroviny
- celé kuře 1 ks
- bylinky 50 g
- hladkolistá petržel 6 snítek
- česnek 1 stroužek
- máslo 75 g
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Kuře opláchněte zvenku i uvnitř a osušte poťukáváním papírovou utěrkou. Kůži opatrně uvolněte od masa (ale neodtrhněte) tak, že prsty nebo rukojeť vařečky zasuňte mezi kůži a maso a posouvejte je.
- Směs bylinek opláchněte a vytřepte dosucha, lístky otrhejte ze stonků a nakrájejte co nejdrobněji. Petrželku opláchněte, vytřepte dosucha a ponechte vcelku. Česnek oloupejte a protlačte lisem. V misce smíchejte vidličkou 50 g změklého másla, sůl, pepř, nakrájené bylinky a česnek. Ochucené máslo pak vložte pod kůži kuřete a mírným tlakem na kůži a opatrným masírováním je rozdělte co nejstejnoměrněji – především na prsa a stehna.
- Břišní dutinu kuřete osolte a opepřete a vložte do ní celé snítky petrželky. Podle potřeby kuře svažte. Zbývající máslo rozehřejte v rendlíku a ochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Směsí potřete kuře. Nakonec kuře podle chuti ještě osolte a opepřete.
- Kuře položte hřbetní stranou dospod na rošt a dejte do střední části trouby, pod rošt zasuňte plech, na kterém se zachytí odkapávající šťáva. Kuře pečte zhruba 1 hodinu, během pečení je případně jednou nebo dvakrát potřete zbývajícím ochuceným máslem nebo vypečenou šťávou.
- Zapíchnutím špičky nože do stehna vyzkoušejte, zda je kuře propečené: vytékající šťáva musí být čirá. Kuře chutná nejlépe ihned po vyjmutí z trouby, doplněné křupavou bagetou a zeleným salátem. Pokud kousek kuřete zbude, podávejte ho druhý den studené se salátem.