Suroviny
- česnek 5 palic
- olivový olej 5 lžic
- máslo 6 lžic
- cibule 2 ks
- hladká mouka 5 lžic
- drůbeží vývar 1 l
- sherry 80 ml
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- pažitka
- krutony
Postup přípravy
Rozehřejeme troubu na 180 stupňů, z každé palice odřízneme vršek. Palice rozložímena plech a pečeme asi hodinu. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout, pak stroužky vymačkáme prsty a rozmačkáme vidličkou.
Máslo rozpustíme ve větším hrnci, přidáme česnek, cibuli a na mírném ohni opékáme, až zesklovatí. Pak přisypeme mouku a necháme zasmahnout. Přiléváme vývar, a případně i sherry. Polévku přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 20minut probublávat. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přilijeme smetanu a dál vaříme na mírném ohni, aby polévka zhoustla.
Polévku nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Každou porci ozdobíme pažitkou, případně krutony nebo nokem ze šťouchaných brambor.