Suroviny
- králík (rozporcovaný) 1 ks
- cibule (nakrájená na čtvrtky) 1 ks
- bílé víno (suché) 350 ml
- olivový olej
- máslo 50 g
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže 250 g
- petrželka (čerstvá, nasekaná)
Ratatouille
- rajčata (oloupaná a nasekaná) 500 g
- červená paprika (nakrájená na kostičky) 2 ks
- rajčatové pyré 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 40 g
- bylinky (čerstvé – petržel, tymián) 1 svazek
- bobkový list 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Připravte si zeleninové ratatouille. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu nakrájený česnek, cibuli, rajčata, papriky, rajčatové pyré a celý svazek bylinek. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, ztlumte žár a v nezakrytém hrnci vařte, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Vyndejte bylinky.
- Ve velkém kastrolu zahřejte olej, přidejte porce králíka a orestujte je dohněda ze všech stran, potom je vyndejte z kastrolu a dejte je stranou do mísy.
- Z kastrolu odstraňte všechen tuk, na kterém jste restovali králičí maso. Do kastrolu dejte máslo spolu s cibulí a orestujte ji dohněda. Přidejte porce králíka, hladkou mouku, víno a připravenou zeleninovou směs ratatouille. Ochuťte solí, pepřem a zakryjte pokličkou. Přiveďte k varu, ztlumte žár a nechte zvolna vařit přibližně 45 minut.
- Uvařte rýži dle návodu na obalu. Jednotlivé porce králíka přendejte na servírovací talíře spolu s ratatouille a rýží, zasypte nasekanou petrželkou a ihned servírujte.