Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kouzlo výběrové kávy - chuť, která se nezapomíná

Kouzlo výběrové kávy

Kouzlo výběrové kávy Zdroj: iStock

  • Zavřít
Kouzlo výběrové kávy

Kouzlo výběrové kávy Zdroj: iStock

Poslední dobou všude kolem nás slýcháme o fenoménu výběrové kávy. Proč se vyplatí kupovat kávu z pražíren a jak vlastně chutná kvalitní káva?

Seznam.cz banner

Přesná definice výběrové kávy neexistuje, nicméně platí, že se jedná o kávu vyráběnou ze zrn té nejvyšší kvality se zárukou původu. Na kvalitu a chuť totiž mají vliv mimo jiné geografické a klimatické podmínky, proto čím více o kávě víme, tím lépe. Běžně se již u výběrových káv udává země a oblast, ze které pochází, doba sklizně i způsob zpracování. Kvalitní kávy jsou ty ručně sbírané, nejčastěji zpracované mokrým nebo suchým (natural) způsobem. „Důležité je ale také datum pražení a samotný styl pražení dané pražírny. Určitě si moc nepochutnáte na tmavém, spáleném nebo dokonce lesklém zrnu. Hledejte vždy kávy pražené maximálně na střední stupeň a pražírnu, která vám bude vyhovovat jak stylem pražení a chutí, tak i nabídkou káv a celkovým přístupem“, doporučuje Jiří Plšek, pražič a majitel pražírny Coffeespot.

Tyto informace ovšem ještě nezaručují, že bude káva chuťově dobrá, a proto existují různá hodnocení kávy, z nichž nejznámější a nejprestižnější je Cup of Excellence. Přihlíží se k několika znakům, jako je aroma, chuť, acidita, tělo, dochuť, lahodnost, vyváženost, čistota šálku, jednotnost a celkový dojem. Káva podle výsledku získá hodnocení na stupnici od nuly do sta bodů. Výběrová káva by při tom měla dosahovat nejméně 82 bodů. V běžných obchodech se povětšinou setkáte s kávou méně kvalitní v rozmezí mezi 40-79 body.

Pokud si tedy toužíte opravdu pochutnat, je nejsnadnější cestou najít pražírnu, jejíž káva vám sedne a dopřávat si nejčerstvější kávu přímo od zdroje. „Určitě hledejte pražírnu, která vám dokáže poradit jak s přípravou kávy, tak i s výběrem vhodných zrnek a netají se údaji o stáří, původu a způsobu zpracování kávy. Ideální je i informace o chuťovém profilu,“ pokračuje Jiří Plšek. Objednávat dnes můžete často i přes e-shopy, což celý proces jen zjednodušuje.

Jak se káva degustuje?

Degustace kávy, neboli cupping, je důležitá nejenom pro hodnocení káv, ale i pro samotné pražírny, aby si ověřily, zda danou kávu chtějí od konkrétního dodavatele nakoupit či nikoliv. Nejprve se posuzují vlastnosti a vady (defekty) zeleného zrna, dále zrna upraženého a nakonec káva umletá. Poté se již zkoumají znaky kávy zalité horkou vodou. „Cupping je proces hodně podobný konzumaci takzvaného českého turka. Je to proto, aby na různých místech světa bylo možné docílit stejných podmínek a tím pádem i stejné výsledné chuti kávy. Což je pro porovnávání a hodnocení nejdůležitější. Pomocí kávovaru toho nikdy bohužel nedocílíte,“ vysvětluje Jiří Plšek z Coffeespotu.

Degustace kávy, neboli cupping, Foto: archiv Coffeespot

Při degustaci se hodnotí aroma kávy a samozřejmě také chuť, a to pomocí hlubší speciální cuppingové lžičky, díky které se káva rozprostře rovnoměrně na jazyku a všechny její chutě jsou tak cítit najednou. Obecně platí, že za kvalitní kávy jsou považovány ty kyselé a sladké a naopak káva bez acidity je odborníky shledávaná za chuťově chudou. Kyselost je následkem několika faktorů, jako je druh kávy, způsob zpracování, pražení ale i samotná příprava. Češi často preferují kávu s nižší aciditou, nicméně říká se, že ke kyselé se člověk musí propít. Tak tedy na zdraví!

Autor: Aneta Kuchařová

Putování kávového zrnka vede z plantáže až do pražírny Novinky

Putování kávového zrnka vede z plantáže až do pražírny

Víte, jaká je cesta kávového zrnka z plantáže až na váš stůl? Novinky

Víte, jaká je cesta kávového zrnka z plantáže až na váš stůl?

Sdílejte článek
Štítky káva styl degustace káva Coffespot výběrová káva cupping pražírna kávy

Návrhy pro vás

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Maso

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu Sladké

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu


Přečtěte si také

Maso
Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Prostřeno!
Prostřeno: Křupavé chipsy z prosciutta s mozzarellou, cherry rajčaty, bazalkou a balzamikovou redukcí

Prostřeno: Křupavé chipsy z prosciutta s mozzarellou, cherry rajčaty, bazalkou a balzamikovou redukcí

Prostřeno!
Prostřeno: Rukolový salátek s granátovým jablkem a fetou

Prostřeno: Rukolový salátek s granátovým jablkem a fetou

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí svíčková s pečenými bramborami, restovaným chřestem a jemným dipem

Prostřeno: Hovězí svíčková s pečenými bramborami, restovaným chřestem a jemným dipem

Prostřeno!
Prostřeno: Pastel de Nata – křehké koláčky z listového těsta s vanilkovým krémem

Prostřeno: Pastel de Nata – křehké koláčky z listového těsta s vanilkovým krémem

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Maso
Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Soutěžící
Natálie Puškinová ráda objevuje nové restaurace

Natálie Puškinová ráda objevuje nové restaurace

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu Sladké

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Sladké

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Maso
Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Maso
Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Maso

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Peníze jako motor války. Rusko láká na odměny, Ukrajina rekruty loví v ulicích Stulík: Kyjevu hrozí bankrot a zhroucení obrany. Peníze z ruských aktiv by mu daly tři roky Vraždící schizofrenik z Bohnic skončil ve vazbě. Primář oddělení v reakci na útěky končí

prima-zeny

Návrat Daniely ze Zrádců byl těžší, přiznal Ondřej Brzobohatý. Sám by do hry nešel Tereza z nahé seznamky: Známé osobnosti mě zvou na rande, hledám muže jako štěně z útulku Vojta Kotek si dává pauzu ve vědomostní soutěži. Mezitím si plní klukovské sny

prima-zoom

Nejničivější ukrajinská zbraň Nejděsivější ovoce na světě: Prsty mrtvého muže vyvolávají strach a mají velmi zajímavou chuť 1 200 lidí vs. 100 milionů krabů: Na Vánočním ostrově začala unikátní migrace, jsou potřeba fukary na listí

prima-fresh

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

prima-cool

Jak se povedlo seriálové TO? Pohřbené Rychle a zběsile 11: Vin Diesel se tváří, že film nakonec vznikne. Nové video dává naději 12 nejlepších hororů z 80. let: Génius Romero se umístil hned dvakrát, Kubrick je až třetí

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Moderátorka Sandra Pospíšilová ukázala zahradu: Zahradničím ráda a domov si zvelebuji Dýně, masky, strašidla: Kde se vzaly halloweenské dekorace? Nejlepší květiny pro dušičkovou výzdobu hrobu: vřesy, chryzantémy i okrasné zelí

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.