Na těsto
- hladká mouka 250 g
- Sůl
- studené máslo 125 g
- ledově studená voda 60 ml
Na náplň
- cukr krupice 200 g
- Máslo 125 g
- vanilkový lusk 1 ks
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- Vejce 2 ks
- mandle, najemno nastrouhané 200 g
- Sůl 1 špetka
- borůvky 250 g
- maliny 250 g
Při podávání
- mascarpone, šlehačka nebo vanilková zmrzlina
Postup přípravy
- Těsto: Do hnětače dejte mouku a sůl a přidejte nakrájené studené máslo. Mixujte, dokud nebude směs vypadat jako hrubá strouhanka. Potom přidejte 30 ml studené vody a zpracujte těsto do koule. Zbytek vody nepřidávejte, pokud to není nezbytné. Zabalte těsto do fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto a vyložte jím dortovou formu s vyndavacím dnem. Další kus těsta rozválejte na pruh a vyložte jím stěny formy. Odřízněte přesahující okraje a dejte na 25–30 minut do lednice. Mezitím předehřejte troubu.
- Na těsto položte pečicí papír, vysypte suchými fazolemi a pečte 12–15 minut. Vyndejte formu z trouby, odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5 minut. Potom snižte teplotu na 170 °C.
- Náplň: Vyšlehejte dohromady cukr, máslo, vanilková zrníčka a limetkovou kůru. Potom postupně přidávejte rozšlehaná vejce a po každém přidání důkladně prošlehejte. Vmíchejte mandle, ochuťte solí a směsí přelijte předpečené těsto ve formě. Posypte lesními plody a pečte dalších 40–45 minut, dokud se povrch nezvedne a nebude zlatohnědý. Koláč můžete podávat teplý, nebo studený s mascarpone, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.