Na posypání
- máslo 25 g
Postup přípravy
Kulatou pečicí formu (průměr 22 cm) vymažeme máslem, na dno dáme pečicí papír, strany vysypeme moukou. Máslo vyšleháme s krupicovým cukrem do nadýchaného krému. Postupně všleháváme vejce (kdyby se směs srážela, přidáme trochu mouky), vmícháme mleté mandle, nakonec mouku s kypřícím práškem. Opatrně promícháme. Do těsta přidáme jahody a dvě třetiny jablek, oboje nakrájené na malé půlměsíčky. Uhladíme do formy. Navrch poklademe zbylá jablka, posypeme skořicí, třtinovým cukrem a přidáme hoblinky másla.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 50–55 minut (kontrolujeme zapíchnutím špejle – upečené těsto se nelepí). Před koncem pečení posypeme nasekanými opraženými lískovými oříšky. Vychladlý koláč těsně před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme přizdobit šlehačkou a lístkem meduňky.