Suroviny
Postup přípravy
1. Do marinády z červeného vína dáme mrkev, cibule, svazek bylinek, pepř a sůl. Na dvanáct hodin do ní naložíme kohoutí stehna. Poté maso vyjmeme a marinádu přecedíme.
2. Z odřezků kohouta uděláme drůbeží vývar.
3. Marinované kousky kohouta lehce osmažíme na oleji, přidáme zeleninu z marinády a restujeme ještě pět minut. Zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme mouku opražit. Podlijeme koňakem. Pak přidáme přecezenou marinádu a vývar a vaříme zhruba dvě a půl hodiny.
4. Zatímco se kohout dusí, na pánvi rozpustíme jemně nakrájenou slaninu, na níž osmažíme osolené a opepřené plátky žampionů. Houby ve finále přidáme ke kohoutovi a ještě pět minut povaříme.
5. Dochutíme omáčku a podáváme s vařeným bramborem, který ozdobíme petrželkou. Francouzi si klidně dají jen bagetu.